Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Biotin – Det är därför biotin är viktigt för din hårväxt

I blog

Biotin för håret - Varför är biotin viktigt för din hårväxt?

Biotin skapar hårväxt

Vitaminet biotin, även kallat vitamin B7, hjälper din kropp att ta upp näringsämnen från din mat. Därför är det viktigt att din hud och ditt hår är vackert och ser friskt ut. Biotin kallas även "hårvitamin" eftersom det är så effektivt för att öka hårväxten. Genom ett blindtest av kvinnor i åldern 21-75 år har man kunnat påvisa en effekt av håravfall och ökad hårväxt genom att använda biotintillskott*.

Om du vill stärka din hud och ditt hår finns det ett vitamin som du särskilt behöver för att se till att du får i dig tillräckligt av. Det är B-vitaminet, biotin, som lite förvirrande också ibland kallas vitamin b7 och vitamin H. Det hjälper kroppen att få energi och näring från maten vi äter. Det bidrar därför till att säkerställa att bl.a. ditt hår och din hud får den näring som behövs.


Biotin finns naturligt i en mängd olika livsmedel. Men om ditt hår och hud inte är lika snyggt eller du börjar tappa hår är det självklart att ta mer biotin. Det är de minsta som inte får i sig tillräckligt med biotin, men flera studier pekar på att biotin i större mängder kan ha en extremt gynnsam effekt på ditt hårs hälsa. Man kan försöka lite för att hitta rätt dos, men ofta blir det optimala intaget runt 5 000 mcg. Biotin är ett vattenlösligt vitamin som även i mycket höga koncentrationer är ganska ofarligt. Detta är en av anledningarna till att det inte finns något maximalt intag av biotin från det danska veterinär- och livsmedelsverket.

Läs vidare för att ta reda på varför Biotin är bra för ditt hår, hur det fungerar och vad du bör vara medveten om när du använder biotin. Som alla andra produkter sker förändring inte över en natt, utan genom tålamod och ihärdig ansträngning.

Vad är biotin?

Biotin är ett vattenlösligt vitamin som är viktigt för din kropp att absorbera energi och näringsämnen från maten du äter. Kroppens celler behöver biotin för att fungera optimalt. Det är bland de celltillväxt- och delningsegenskaper som är viktiga vid tillstånd, produktion av nya hårceller och hudceller. Får du inte i dig tillräckligt med biotin kan det därför få stora konsekvenser för dig, ditt hår och hud. Även om du får den mängd du behöver kan du fortfarande ta mer. Om du tar mer hjälper du till att mata hud och hår med extra näringsämnen. Då kan du bli ännu vackrare än du är nu.
Biotin påverkar både din hårväxt på huvudet, och kan även påverka mäns skäggväxt. Därför, om du som man vill ha ett starkare skägg, är det också värt för dig att överväga att ta biotintillskott.

Biotins betydelse för håret

Biotin sätter hårväxt genom metabolisk funktion, samt hjälper till att bryta ner proteinerna i kroppen. Detta krävs bland annat vid bildningen av kreatin som hjälper till att främja produktionen av friska hårsäckar som sedan producerar friska hårstrån.

Vilka livsmedel innehåller biotin?

Det finns ett antal livsmedel som naturligt har ett högt innehåll av biotin. Om du därför vill öka ditt dagliga intag av biotin på ett naturligt sätt kan du enkelt göra det genom din kost.

Hur mycket biotin ska jag ha?

Vi får våra grundläggande behov av biotin täckta genom kosten. Det uppskattas att vi får i oss cirka 40 mikrogram dagligen från vår kost. Det räcker för att se till att våra kroppar är friska och mår bra. Det betyder dock inte att vår hud och vårt hår får vad de behöver. Du kan därför enkelt komplettera med ett extra kosttillskott med biotin. Faktum är att det kan visa sig vara precis vad ditt hår och hud saknade när det gäller att få de nödvändiga vitaminerna och mineralerna för optimal tillväxt.


När du tar tillskott med biotin får du vanligtvis 225-300 mikrogram. Det vill säga en betydligt större dos än den man får om man bara får i sig biotin via kosten.
Du behöver dock inte vara rädd för att du får i dig för mycket biotin. Det finns inga studier som visar att man kan få en överdos. Vi rekommenderar att du får i dig cirka 5 000 mikrogram per dag för att boosta ditt hår.

Så lång tid tar det biotin att arbeta på ditt hår

Det är ingen quick fix när man tar biotin. Det tar lite tid innan vitaminet börjar verka. Du kan därför räkna med att det tar upp till minst två månader och i många fall upp till fyra månader innan du börjar se resultat. Det beror på att kroppens naturliga tillväxtcykel av t.ex hår varierar mycket och därför kan det lätt ta månader innan du kommer att kunna se en rejäl förändring i ditt hår.
Det kan vara frustrerande att behöva vänta så länge när man nu vill ha vacker hy och vackert hår i all hast. Ett bra sätt för dig att mäta dina framsteg är att ta bilder på dig själv varje månad. När man jämför före och efterbilder av till exempel din hårbotten kommer du att börja se skillnaden när den inträffar. Ett bra tecken på att biotin jobbar på dig är att du får många nya små hårstrån i hårbotten.

Kosttillskott för håret med 5000 mcg biotin

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Brist på biotin kan leda till håravfall

I sällsynta fall kan du direkt drabbas av biotinbrist. I så fall kommer det också att synas på din hud och ditt hår. Men du kommer generellt att känna att du inte mår bra eftersom din kropp inte får tillräckligt med energi och absorberar tillräckligt med näringsämnen. Därför är de normala symtomen på biotinbrist att du är trött, du har ont i musklerna, du får utslag eller att huden verkar gråaktig och du känner dig deprimerad. Biotinbrist upptäcks av läkare genom att titta på de vita blodkropparna och deras innehåll av propionyl coa.

Biotinbrist kan också ofta utlösa ett håravfall, vilket syns väldigt direkt på ditt hår. Undernäring och speciellt biotinbrist är en av de vanligaste orsakerna till håravfall, vilket kan drabba helt normala människor. Det som händer med biotinbrist är att din hårväxtcykel störs vilket resulterar i att en större andel hår tappas. Därför är det alltid bra att ha sina biotindepåer välfyllda.

Vem upplever ofta biotinbrist?

Biotinbrist ses ofta hos personer som har ett högt alkoholintag. Detta beror på att alkohol hämmar upptaget av biotin i kroppen. Därför kan det vara en bra idé om du dricker lite för mycket jämfört med det rekommenderade tillskottet med en kost rik på biotin. Personer som har problem med bakteriefloran kan också uppleva brist på biotin, eftersom kroppen har svårare att ta upp biotin.

Dessutom kan du ha biotinbrist i följande situationer:

Före och efter användning av Yummi Rubber Hair Vitamins

På bilden till vänster ser vi en förändring hos Sophie som har använt Yummi Gummi Hårvitaminer i 3 månader. Till höger ser vi även 3 månaders förbrukning hos Lotte. Resultaten varierar från person till person.

Andra orsaker till ledsen och trött hår och hud

Det är som sagt mycket sällsynt att man kommer att drabbas av brist på biotin. Istället kan det finnas många andra anledningar till varför din hud och ditt hår kommer att se matt ut eller att du tappar det.
Det kan främst vara relaterat till hormonella förändringar i din kropp. Om du är gravid, ammar eller i klimakteriet är det mycket normalt att ditt hår och din hud förändras. Det kan till exempel vara så att ditt hår blir tunnare och att huden blir fetare.


Men din hud och hår kommer också att påverkas om du lever en ohälsosam livsstil. Det kan vara så att du inte äter en varierad kost eller att du är väldigt stressad. I båda fallen är det också något som lämnar spår på din kropp.
Det är därför viktigt att du börjar äta hälsosamt och lever ett mindre stressigt liv. Ett biotintillskott kommer inte i sig att lösa problemet. Det kan det dock om du ser till att äta varierat och leva hälsosamt. Då kan du enkelt ge din hud och hår en extra boost med ett biotintillskott.

Andra viktiga vitaminer för håret

Folsyra (vitamin B9)

Är ett superviktigt vitamin för bra cellbildning, samt säkerställa en omsättning av proteiner och produktion av röda blodkroppar i kroppen.

Zink

Zink hjälper till att reglera tillväxten av våra celler, samtidigt som det skyddar cellerna mot bland annat oxidativ stress. Dessutom är det ett viktigt mineral för vårt immunförsvar.

C-vitamin

C-vitamin är ett fantastiskt vitamin som, förutom att stärka ditt immunförsvar, hjälper till med upptaget av en lång rad viktiga vitaminer och mineraler för ditt hår, som vitamin E och järn. Dessutom bidrar det också till kroppens bildning av kollagen, som är hårets primära byggsten.

Bästa biotintillskott

Det finns många olika biotintillskott på marknaden. Det är också många som säger att man bara behöver ta biotin, då växer håret. Men enbart biotin räcker ofta inte för att få en stabil och långvarig hårväxt. Biotin är otroligt bra i kombination med andra vitaminer och mineraler. Ju fler vitaminer och mineraler din kropp måste ta upp när den får biotin, desto större effekt får den.

Därför rekommenderar vi att du använder Yummi Gummi hårvitaminer. Här får du alla vitaminer och mineraler ditt hår behöver, samt 5000 mcg biotin. Då är du säker på att ditt hår alltid har de näringsämnen det behöver för att växa sig långt och starkt.

"Yummi Gummi är fantastisk og definitivt de bästa hårvitaminerna jag har provat de har räddat mitt hår från att bli helt slitet, trasigt, tunt älvhår och inte alls vuxit till att bli det hälsosammaste hår jag aldrig upplevt förut
Jag kan definitivt rekommendera att alla som lider av hårproblem använder Yummi Gummi 😍"

- Mille Sørensen

Links

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/*

Relaterede blogindlæg