Mini vagn

 • Inga produkter i varukorgen.

Hur man kommer igång med Curly Girl-metoden

I blog

Curly Girl-metoden

Har du turen att ha små eller stora lockar i håret så är du förmodligen också medveten om att det kräver en bra hårrutin och rätt metoder för att få lockarna att se presentabla ut. Om du inte redan kan Curly Girl-metoden så är det definitivt en lösning som du bör lära dig mer om så att ditt lockiga hår får glans – och nytt liv.

Lär dig mer om Curly Girl-metoden i det här inlägget och lär dig mer om hur du framhäver det naturliga utseendet på dina lockar. Inlägget går på djupet med:

 • Vad är Curly Girl-metoden?
 • Curly Girl-metoden vs. Ingen poo-metod
 • 5 steg för att komma i gång med Curly Girl-metoden
 • När fungerar Curly Girl-metoden?
 • Två vanliga frågor om Curly Girl-metoden
 • Vilka produkter ingår i Curly Girl-metoden?

Vad är Curly Girl-metoden?

Curly Girl är en metod som du borde kasta dig över om du har naturligt lockigt hår. Metoden innefattar bland annat att man använder några väldigt speciella produkter som är godkända att använda. Om produkter innehåller sulfat eller silikon ingår de inte i Curly Girl-metoden.

Dessutom involverar Curly Girl-metoden också några specifika tekniker som kan bidra positivt till flera olika punkter relaterade till styling och underhåll av dina naturliga lockar. Metoden rekommenderar till exempel att du börjar använda balsam i stället för schampo när du tvättar lockarna.

Curly Girl-metoden introducerades först 2001, när frisören och experten Lorraine Massey kom på idén. Sedan dess har metoden genomgått en del olika förändringar för att kunna anpassa sig till de olika typer av lockar som finns ute i världen. Curly Girl har därför med tiden blivit en metod som du kan använda oavsett vilka typer av lockar ditt hår har.

Curly Girl-metoden vs. Ingen poo-metod

Curly Girl och No poo-metoden är två metoder som har flera gemensamma egenskaper, för att framhäva och underhålla dina lockar. No poo-metoden handlar bland annat om att du inte använder någon form av schampo i håret. Du tar helt enkelt bort schampot från dina veckovisa hårrutiner. No poo-metoden innebär också att man använder No poo balsam, som är ett sulfatfritt balsam.

Om du upptäcker att ditt hår blir fett när du väljer att använda balsam i stället för schampo kan du använda ett schampo med No poo som inte innehåller sulfat. Sulfat kan vara ditt hårs värsta fiende eftersom det motverkar det naturliga fettet som ditt hår producerar.

Både Curly Girl-metoden och No poo-metoden gör att du gör dig av med produkter som inte gynnar ditt hårs naturliga produktion av fett. När du tar bort den naturliga produktionen av fetter med sulfathaltiga produkter kommer ditt hår att tvingas producera extra fett i din hårbotten – och då kommer du snabbt att uppleva att ditt hår blir fett i vardagen.

Den stora skillnaden mellan de två metoderna är: Att Curly Girl-metoden har ett större fokus på användningen av naturliga ingredienser, som avokado, aloe vera och kokosolja – och då är metoden bara aktuell för dig som har naturliga lockar.

5 steg för att komma i gång med Curly Girl-metoden

Det är stor skillnad på lockigt hår. Därför är det olika vilka delar av Curly Girl-metoden som fungerar bra för dig. Du måste själv bedöma vilka steg i metoden som är givande för dig, samt plocka ut de produkter som passar dina behov på bästa sätt.

Du kan utföra Curly Girl-metoden på många sätt. Nedan kan du läsa om de mest kända och använda stegen. De fem stegen ger dig en bra start om du inte har kastat dig in i Curly Girl-metoden än eller om du har provat metoden men vill utföra den på ett annat sätt.

1. Rengör håret från gamla produktrester

När du byter från en traditionell hårvårdsmetod till Curly Girl-metoden har silikon och andra produktrester samlats i ditt hår under lång tid. Se därför till att ditt hår är helt rent och utan några produkter när du börjar med Curly Girl-metoden.

För att helt rengöra håret, för sista gången, tvätta håret med ett schampo som innehåller sulfat, men det får inte innehålla silikon. Du kan kontrollera detta på baksidan av din schampoflaska innan du börjar tvätta håret.

Den grundliga tvätten behöver bara göras en gång och det är i samband med övergången från den vanliga hårvården till Curly Girl-metoden. Ta sedan bort detta steg från din dagliga hårrutin. Du har fint och slätt hår

Självklart spelar din hårtyp en stor roll för hur din frisyr ser ut. Och det spelar också roll för hur snabbt den får smällar efter en tvätt. Om ditt hår är slätt och fint glider fettet lätt från hårbotten och ner i hårstråna. Det finns ingen lockar eller grov textur som stoppar det.

2. Tvätta håret med ett rengörande balsam

Nästa steg i Curly Girl-metoden är att tvätta hårbotten med balsam. Här behöver du gå för ett tvätt- eller rengöringsbalsam. Tillbringa några minuter med att massera balsamet

hårbotten med fingertopparna eller med en hårbottenmassageborste. Du väljer om du vill låta balsamet sitta igenom nästa steg, eller om du vill skölja ur det.

För att undvika fett hår kan det vara en fördel: Att välja ett neutralt balsam utan innehåll av oljor och andra hårda ingredienser.

Produkter för lockar

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

3. Tvätta håret igen med ett fuktgivande balsam

Nu behöver du applicera ett balsam som släpper ut fukt – och mjukar upp dina lockar. Medan balsamet fungerar kan du välja att kamma håret skonsamt antingen med en bredtandad kam eller med fingrarna. Efter att balsamet har fått verka, skölj ur det ur håret.

4. Styla ditt blöta hår med kärleksfulla kramar

Medan håret fortfarande är blött, applicera produkter för både vård och styling. Använd gärna scrunchmetoden för applicering då den främjar lockarnas form. När du skruvar håret kramar du det försiktigt i riktning uppåt. På så sätt undviker du att dina lockar separeras från varandra.

5. Låt håret torka i en knut

När produkterna har applicerats på ditt våta hår är det sista steget att sätta håret i en knut. Det gör du genom att lägga den i en föråldrad t-shirt eller en mikrofiberhandduk. Linda sedan in håret i handduken – och lägg det ovanpå huvudet.

Fäst handduken i håret och sedan ska det vanligtvis få torka i totalt mellan 15 - 60 minuter. Ett tips kan vara att sova med knuten i, så att håret måste torka in över natten.

När du tar knuten ur håret har du nått slutet med Curly Girl-metoden.

Produkter för lockar

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

När fungerar Curly Girl-metoden?

Du behöver vänta några veckor innan både hårbotten och hår kommer i balans igen efter att du tagit bort alla vanliga produkter från din hårrutin. Du kan uppleva förbättringar redan efter första gången du tvättar håret enligt Curly Girl-metoden.

Du kan också upptäcka att det tar några veckor innan metoden börjar fungera för dig. Därför är det viktigt att du har tålamod och håller ut om metoden inte ger resultat från start.

Det är individuellt vilka delar av Curly Girl-rutinen som fungerar för dig. Du måste prova alla steg och olika produkter, för att hitta det bästa resultatet. Håll dig till metoden eller delar av metoden, men prova dig fram med produkterna så att du får bästa resultat.

Curly Girl Regler: Allt du inte får göra

När du använder Curly Girl-metoden är det viktigt att du undviker följande:

 • Sulfater
 • Silikon
 • Mineralolja
 • För hög värme från vatten, föna eller liknande
 • Alkohol

 

Två vanliga frågor om Curly Girl-metoden

Hur mycket styling ska jag ha i håret?

Det är fler som upplever när de ger sig in på Curly Girl-metoden att de behöver använda en större mängd produkter för styling än vad de normalt skulle göra i torrt hår.

Det är möjligt att du kan få en känsla: Att håret äter de produkter som kommer i. Därför kan det vara svårt att bedöma hur mycket av en produkt som ska användas. Det handlar om att försöka. För lite produkt minskar effekten och därmed hållbarheten, medan för mycket kan göra ditt hår stelt.

Varför hjälper det att sätta håret i en knut?

Att lägga håret i en knut hjälper till att ge lockarna ett lyft. Knuten kommer att ta den värsta fukten från håret efter badet, och då hjälper det lockarna bättre att hålla formen.

Hårprodukter för dig med lockar

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Vilka produkter ingår i Curly Girl-metoden?

För Curly Girl-metoden används bland annat följande produkter:

 • Ett tvätt-/renbalsam
 • Ett näringsgivande och återfuktande balsam
 • En t-shirt eller en mikrofiberhandduk
 • En bredtandad kam

 

Du kanske upptäcker att du behöver använda färre eller fler produkter. När du kastar dig in i Curly Girl-metoden handlar det mycket om att ta reda på vilka och hur många produkter som fungerar för dig och ditt hår.

Relaterede blogindlæg