Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Tappar mycket hår - Ta reda på varför och lösningen här!

I blog

Klipper mycket hår – Det är därför du tappar mycket hår

Många kvinnor upplever att fångas mer eller mindre under hela livet. Det är som att hårstråna förföljer dig alla ställen du är. Det är överallt från kudden till kläder, det täpper till avloppet och din hårborste är fylld med hår. Man undrar verkligen hur mycket hår man tappar egentligen.

Så mycket hår fångar den genomsnittliga personen

Den genomsnittliga personen har cirka 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet. Nyligen genomförda studier visar att man vanligtvis tappar mellan 50-100 hårstrån om dagen. Det kan låta som mycket, men det utgör inte ens 1% av ditt hår. Kvinnor med lockigt hår fäller oftare mer hår än kvinnor med rakt, tjockt, fint eller tunt hår. Detta beror på att kvinnor med lockigt hår av naturen har fler hårstrån än andra och därför är mer utsatta. Kvinnor med långt hår kommer också ha en större benägenhet att uppleva större håravfall än kort hår eftersom den dagliga belastningen på håret är större.

Hårväxtcykel – hur ditt hår växer

Håret är föremål för vissa naturliga förhållanden som är följande.

Håret har tre faser:

Tillväxtfasen eller den anagena fasen, där håret växer i 3-5 år. 90 % av ditt hår är i denna fas. Sedan kommer en övergångsfas eller även kallad katagenfasen, som är vid 2-3 veckor där håret inte längre tillförs näring från blodet.
Så småningom går håret in i en 8-10 veckors vila/avstötningsfas eller den telogena fasen, där håret naturligt faller av. Det är ofta här du kommer att upptäcka att du klipper hår eller att ditt hår går sönder.

 

När håret går in i vilofasen tidigare betyder det att tillväxtfasen minskar. Håret lever därför en kortare tid och kan därför inte växa lika långt som annars.. Du vill därför optimera din växtfas av håret. Eftersom det är viktigt för ditt hårs hälsa på lång sikt.

Men håravfall hos kvinnor kan också vara ett tecken på ett allvarligare problem som kanske inte går över av sig själv. Läs det här inlägget för att lära dig mer om orsaker och hur du undviker att fälla mer hår än vanligt.

 

Varför klipper du mycket hår? Orsaker till håravfall

Det kan finnas många olika anledningar till att du klipper / tappar mer hår än vanligt under vissa perioder av ditt liv. Det beror främst på antingen en fysisk eller mental påverkan på kroppen. Håravfall kan också visa sig vara ärftligt. En av de största orsakerna är sjukdom och stress. Det tar riktigt hårt på kroppens resurser. Vårt hår är otroligt känsligt för fysiska och mentala påverkan. Håravfall uppstår dock vanligtvis inte förrän cirka 3 månader efter avslutad sjukdom eller stressperiod. Håret tenderar att hitta tillbaka till en normal rytm igen och därför inte något som håller längre.

En annan viktig orsak till håravfall kan vara under och efter graviditeten. Här är ditt hormonsystem verkligen igång och du producerar en större mängd manliga hormoner under graviditeten. Det kommer dock att stabiliseras igen efter födseln. Det betyder att när din hormonnivå sjunker kommer ditt hår inte att få samma näring som gör att många av ditt hår faller av. Du kan läsa mer om håravfall under graviditeten här.

En annan anledning kan vara din kost. Detta är ofta den stora anledningen till att ditt hår faller av mer och mer. Kosten är helt oumbärlig för att ditt hår ska uppnå bästa struktur och därmed hålla längre. Det handlar om att få koll på vilka vitaminer och mineraler, samt proteiner ditt hår behöver. Om du inte kan få detta behov täckt, kommer dina hårsäckar att försvagas och kommer att göra ditt hår matt, burrigt och tunt. Du kan läsa mer om de bästa vitaminerna och mineralerna för hår här.

Före och efter användning av Yummi Rubber Hair Vitamins

På bilden till vänster ser vi en förändring hos Sophie som har använt Yummi Gummi Hårvitaminer i 3 månader. Till höger ser vi även 3 månaders konsumtion hos Nanna. Resultaten varierar från person till person.

Friskt hår - så här ser det ut

Ett bra sätt att kontrollera ditt hår är att använda 2 eller fler speglar. Här kan du undersöka din hårstruktur och hur de olika delarna av ditt hår känns. Du bör leta efter hur ditt hår är i nacken och runt hårbotten, jämför dem med hårlocken. Här kan du se om ditt hår har ett enhetligt utseende. Det tyder på att håret mår bra. Omvänt, om det är stor skillnad på de olika strukturerna, vad gäller tjocklek eller att det är glänsande, kan det tyda på att ditt hår någon gång inte har haft det så bra.

Ett annat sätt att kontrollera ditt hår kan också vara genom att kolla hur man klipper. De kan göra detta genom att titta på det förlorade håret och leta efter en knölig massa vid roten av det förlorade håret. Denna massa in indikerar att håret har genomgått hela hårcykeln. Därför behöver du inte oroa dig för att fånga för mycket. Om den däremot är utan knölig massa vid roten bör du fundera på vad du kan göra för att fälla mindre hår. Vi ger dig några bud här.


Hur man klipper mindre hår

Vitaminer och mineraler - Ät för vackert hår

Vitaminbrist är en av de vanligaste orsakerna eftersom håret inte får de näringsämnen det behöver för att optimera sin tillväxtfas. Om din kost inte är optimal kommer det att påverka dina hårsäckar och håret kommer därför inte att förses med den näring det behöver. Det kommer att orsaka bland annat torrt, matt, tunt och burrigt hår och i värsta fall bidrar det till ett ökat håravfall.

Om du verkligen vill uppleva en skillnad i ditt hår behöver du inte bara tänka på den yttre skötseln av det. Den inre vården är likaså, om inte viktigare för ditt hårs hälsa. Vitaminer och mineraler spelar en stor roll i hårets tillväxtfas. Här behöver du se särskilt bra ut för b-vitaminer, som även kallas hårets vitaminer. Speciellt B7-vitaminet Biotin har i flera studier visat sig ha en positiv effekt på hårväxten. Andra vitaminer som du också bör vara medveten om att få i dig tillräckligt av är B5, B6, B9, B12, E-vitamin och D-vitamin. En annan viktig sak är att bli bra med omega 3-fettsyror. De hjälper till att stärka och återfukta håret från insidan, vilket ser till att ditt hår får extra styrka och inte går sönder lika lätt.

Kosttillskott för håret

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Styling – Undvik tajta frisyrer och överdriven användning av hårprodukter.

Styling är en av de stora anledningarna till att ditt hår faller av mycket. Det sätter en enorm påfrestning på ditt hår. Du kan hjälpa ditt hår mycket genom att skona det med de mest ansträngande stylingmetoderna och frisyren. Vi har gjort en guide till de skonsammaste frisyrerna för ditt hår här. Genom att minska din exponering för produkter för t ex hårspray eller ett värmejärn bevarar du hårets struktur och förstör inte dess kretslopp. En av de uppenbara skadorna med stylingprodukter är att håret går sönder för att strukturen blir så skör. Du kan också överväga att byta till mer neutrala produkter, för att säkerställa att ditt hår utsätts för minsta möjliga skadliga ämnen.

Ett bonustips kan vara att undvika att använda hårspännen eller hårresår som innehåller metall. Den bryter lika tyst dina hårstrån och gör din hårstruktur mer skör.

Undvik hormonella obalanser

Det kan låta väldigt enkelt, men ändå också svårt. Men hormonella obalanser är en av de största synderna när det gäller din hårväxt. Anledningen är att stress eller hormonella obalanser stör din hårväxtcykel och gör att mer hår går in i vilofasen. Försök därför så mycket som möjligt att undvika att stressa under en längre tid till exempel. Perioder av stress kan vara svårare att hantera. Därför kan det vara en bra idé att slita en hel dag från kalendern för att få tankar och huvud rensade. Dessutom kan du också överväga att implementera yoga eller meditation i din dagliga rutin. Det behöver inte vara långt, lite gör faktiskt stor skillnad för din stressnivå.

Tvätta håret - rätt

Använder du fel produkter för ditt hår? Många kvinnor är inte 100% medvetna om vilken typ av hår de har. Därför kan de använda ett schampo för normalt hår, där man kan ha använt ett för torrt hår. Dessutom kommer det också att vara mycket viktigt att få ett balsam som passar din hårtyp. De 2 extra minuterna i badet med balsam i kan göra underverk för dig och din hårbotten. Det gör bland annat håret lättare att kamma ut, vilket skyddar dina hårstrån och hårsäckar. Det förseglar dina hårstrån vilket gör det mer motståndskraftigt mot vardagliga influenser.

Det kan vara avgörande för att ge en optimal yttre näring till dina hårrötter. Genom att hålla koll på detta och din kost säkerställer du både en yttre och inre effekt, som efter några månader kommer att visa bra resultat på ditt hår.

Ett annat bra råd är när du ska torka håret. Här får du inte gnugga håret för hårt eftersom det kan skada nagelbanden i håret vilket hjälper till att skydda håret. Istället bör du krama ditt hår försiktigt, det skonar håret mycket.

Vi kan absolut rekommendera Grow and Glow-serien till dig som vill kontrollera ditt håravfall. Serien innehåller ingredienser som genom studier visat upp till 89% minskning av håravfall inom 90 till 150 dagar efter användning.

Hårvårdsprodukter för håravfall

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Hårhanddukar i mikrofiber är mycket skonsamma mot håret och säkerställer optimal torkning

Vil du have flere gode råd?

Få gode tips og tricks til din indbakke her

Relaterede blogindlæg