Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Håravfall efter graviditet – Så minskar du ditt håravfall efter förlossningen

I blog

Håravfall efter graviditet - Guide för att stoppa håravfall

Hur mycket hår tappar du efter graviditeten

Håravfall efter graviditet är helt normalt och drabbar många kvinnor. Håravfall kan uppstå under graviditeten och de första månaderna efter födseln. Är din hårborste full av hår när du kammar den? Oroa dig inte! Vi har skapat den här guiden som kan hjälpa dig att få friskt och starkt hår efter din graviditet.

Många nyblivna mammor upplever svårt håravfall antingen under eller efter graviditeten. Det uppstår vanligtvis hos de flesta kvinnor cirka 3 månader efter slutet av graviditeten. Där du vanligtvis tappar 50-100 hårstrån om dagen kan du sluta tappa 400 hårstrån om dagen. Det blir därför inte ovanligt att din borste snabbt fylls upp med hår och att du oftare tömmer avloppet i badrummet.

Det är därför du tappar hår

Anledningen till att du tappar hår är att hårets tillväxtfas störs av de hormonella förändringar som sker i din kropp under graviditeten. Samtidigt kan din stressnivå för kroppen vara mycket högre än normalt, vilket gör att tillväxtfasen förkortas eller inte är lika optimal som under normala omständigheter. Därför kan du upptäcka att ditt hår varken är lika starkt eller långt som innan din graviditet. Det beror bland annat på att dina hårsäckar snabbare övergår till vilofasen, vilket är fasen där håret stannar och inte stannar längre. Sedan börjar nästa fas, avstötningsfasen, där kroppen stöter bort håret och låter det falla av.

Så länge du tappar hår efter förlossningen

Vissa tror att håravfall beror på att de har valt att amma sitt barn. Så är dock inte fallet. Håravfall beror enbart på hormonförändringen från före födseln till efter födseln. Här är det framför allt hormonet östrogen som gör att håret förlänger sin tillväxtfas. Efter graviditeten återgår hormonerna till sina normala värden, därför kommer cirka 60% av hårstråna som var i tillväxtfasen att gå och sova. Det är helt normalt och kan hålla i upp till ett år innan ditt hår är 100% normalt igen. Det är dock normalt att håravfall vanligtvis bara varar i 2-6 månader. Som tur är finns det flera steg du kan ta för att snabbt få tillbaka håret.

Ditt håravfall är inte permanent

När håret börjar falla av i stora tofsar är det naturligt att du börjar bli lite rastlös. För tänk om ditt vackra hår aldrig växer ut igen? Du kan dock vara ganska lugn - detta är helt normalt. Cirka 90 % av alla nyblivna mammor upplever ökat håravfall tre till åtta månader efter födseln. Som tur är får de allra flesta tillbaka håret.


I sällsynta fall kan dock en graviditet hjälpa till att utlösa permanent håravfall. I det här fallet är det en genetisk defekt som har lagrats i din kropp och som utlöses av hormonerna under din graviditet.


Om du upplever att håravfallet inte börjar minska efter ca. sex månader efter din förlossning rekommenderar vi att du kontaktar din läkare för en eventuell konsultation. Det är en bra idé att uppsöka läkare under sådana omständigheter, eftersom permanent håravfall kan bero på en störd sköldkörtel, vilket också kan orsaka håravfall.

Före och efter användning av Yummi Rubber Hair Vitamins

På bilden till vänster ser vi en förändring hos Sophie som har använt Yummi Gummi Hårvitaminer i 3 månader. Till höger ser vi även 3 månaders konsumtion hos Nanna. Resultaten varierar från person till person.

Hur du minskar ditt håravfall efter graviditet

Skaffa en frisyr som passar ditt hår

När din hästsvans börjar bli tunn och trasig kan det vara en bra idé att skaffa en ny frisyr istället för att hålla sig till den gamla. När du har samma frisyr som under graviditeten kommer du hela tiden att bli påmind om hur tjockt och glansigt ditt hår var innan. Kanske har du svårt att känna dig lika vacker som tidigare och du kommer ständigt att tycka om ditt nu tunnare hår. Därför kan det vara en superbra idé att gå till frisören och låta dem trolla som de nu gör bäst. En frisör vet vilka frisyrer som är lämpliga för olika hårtyper och kommer oftast att kunna skapa en frisyr där tunnhåriga eller till och med kala fläckar i hårbotten är täckta, eller åtminstone inte alls lika synliga. Detta kommer att hjälpa dig att tycka om ditt nya jag, så att du också kan vara självsäker och tycka att du ser bra ut igen.

Undvik styling för håravfall

Undvik eller minska så mycket som möjligt din konsumtion av plattång eller locktång, fön, hårspray och andra stylingprodukter för håret. Plattången och locktången belastar håret ytterligare genom att dra i det och torka ut det med värmebehandlingar. Använd istället din hårborste för att skydda ditt hår så mycket som möjligt. Generellt hjälper hårstylingprodukter att slita på din hårstruktur och det gör därför strukturen ännu mer skör än vad den redan är. Undvik för alla i världen även stylingprodukter eller för den delen även hårvårdsprodukter med skadorge kemikalier.

Ett annat bra råd kan vara att undvika hårresår med metall i kollektionen. Metallen är hård och bryter håret, speciellt om håret redan är sprött och därför kommer det att förvärra ditt håravfall.

Kosttillskott för håret

Förutom en ny frisyr finns det även många andra steg du kan vidta för att undvika håravfall efter graviditeten. Först och främst, se till att din kropp får de vitaminer och mineraler den behöver. Järn, zink, vitamin D, kalcium, B-vitaminer inklusive biotin och selen hjälper alla till att stärka ditt hår.
Till exempel hjälper biotin och D-vitamin att främja tillväxten av nytt hår, medan ett mineral som zink gör ditt hår starkare och mer glansigt. Genom att se till att du får i dig rätt vitaminer och mineraler kan du hjälpa ditt hår bättre på vägen. En bra vitamin- och mineralbalans ser till att din hårcykel återgår till det normala snabbare. En vanlig orsak till håravfall hos kvinnor ses i vitamin- och mineralbrister, därför gör du dig själv en stor tjänst genom att hålla reda på detta efter din graviditet. Du kan läsa vår fantastiska guide om vitaminer och mineraler för hår här.

Med en liten bebis under armen och förmodligen minimal sömn kan det snabbt bli en svår uppgift att få i sig de vitaminer och mineraler håret behöver genom kosten. Det enklaste sättet för dig att se till att du får i dig de vitaminer och mineraler du behöver efter förlossningen är att ta kosttillskott. Det finns speciella kosttillskott som är designade för dig som tappar hår. Genom att ta kosttillskott varje dag kan du enkelt hjälpa och stärka ditt hår. Alla vitaminer och mineraler ditt hår behöver finns i Yummi Gummi Hair Vitamins, som stärker och boostar ditt hår så att både du och ditt hår kan glänsa.

Danska hårvitaminer

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Ät en varierad kost

I den ideala världen kan du se till att du får i dig rätt vitaminer och mineraler genom en hälsosam och varierad kost, så att du inte behöver ta vitaminpiller. Med en liten ny bebis är det dock ofta en utopi att man har tid och överskott att gå upp i sin egen kost. Det är fullt fokus på bebisen – och inte lika mycket på dig själv under en period.
Om du har överskott att hålla koll på vilka livsmedel som kan hjälpa dig att få i dig de vitaminer och mineraler som stärker ditt hår är det såklart viktigt att du gör det. Det kan också vara så att din pojkvän kan hjälpa dig med det.

Här har vi listat några bra livsmedel för att minska håravfall efter graviditet är:

 
Kosten är särskilt viktig för en stabil hormonnivå. Detta säkerställer att håret som har gått in i vilofasen lättare kan komma in i sin normala tillväxtfas och börja växa igen. Även mycket små fluktuationer i din vitamin- och mineralbalans kan resultera i håravfall.

Undvik stress

Det kan tyckas vara lite av ett skämt att säga till en nybliven mamma att hon ska undvika stress. För du har precis tagit med en liten ny människa till världen, och det kan vara otroligt stressigt. För det första kommer du med största sannolikhet inte att få optimal nattsömn. Dessutom upplever majoriteten av nyblivna mammor många tankar och oro kring detta nya liv som föräldrar till ett litet nytt barn.


Du bör dock så långt det är möjligt försöka undvika att bli stressad. Stress kan förvärra ditt håravfall efter graviditeten och sett med de glasögonen är det såklart viktigt att du jobbar på att minska det. Dessutom är det också oerhört viktigt att du försöker att inte vara stressad så att du kan få en bra mammaledighet och njuta av denna speciella tid med ditt barn.

Först och främst är det viktigt att du försöker sova lite. Du kan behöva sova lite om dagen så att du får tillräckligt många timmar om dagen. Då får matlagning och städning vänta tills din pojkvän kommer hem. Det sägs ofta att när barnet sover ska mamman också bara försöka sova eller slappna av.

Schampo och hårbehandling kan förhindra håravfall

Vissa speciella typer av schampon och hårkurer bör också ha en gynnsam effekt när det gäller att förebygga håravfall. Därför är det en bra idé att försöka hålla ett öga på dem nästa gång du behöver ett nytt schampo. Det är särskilt en bra idé att undvika schampon, balsam och eventuellt hårkurer som innehåller SLS/SLES-sulfat. Detta hjälper till att torka ut ditt hår och göra ditt hår ännu mer skört.

Det i särklass mest effektiva sättet att förhindra håravfall efter graviditet är dock att du ser till att få i dig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Samt att du upprätthåller en bra och uthållig hårvårdsrutin. Detta ger dig både den inre och yttre vården av ditt hår och därmed de bästa förutsättningarna att minska det ditt håravfall efter graviditeten.

Kosttillskott för håret

Som vi kan se här krävs det väldigt många olika vitaminer för att få rätt näring för ditt hår. Det kan därför också vara svårt att få i sig alla vitaminer genom kosten. Därför kan det vara optimalt att använda sig av ett kosttillskott. På Yummi Haircare rekommenderar vi de läckra hårvitaminerna vingummin, Yummi Gummi, som innehåller alla de näringsämnen som ditt hår behöver. De har en utsökt smak av jordgubbar och är låga i kalorier. Du kan lägga vantarna på dem här på Yummi Haircare.

Relaterede blogindlæg