Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Håravfall hos kvinnor | Orsaker och behandling av håravfall hos kvinnor

I blog

Hur man undviker håravfall som kvinna

Håravfall är ett stort problem för många kvinnor. Det är inte acceptabelt som kvinna att vara tunnhårig på samma sätt som det är för män. Det kan vara med stor frustration för alla kvinnor när hårborsten är fylld med hår och badrumsgolvet behöver dammsugas varje gång man har sparat sitt hår. Långt hår är en stor del av den kvinnliga identiteten och är en möjlighet för kvinnor att uttrycka vem de är. Därför kan det vara väldigt frustrerande att se håret falla av och hamna i ett rejält håravfall. Men håravfall hos kvinnor kan vara både tillfälligt eller permanent. Det kan finnas flera anledningar till att du tappar hår. Det kan bero på sjukdom, stress, graviditet, dålig kost eller för tajta frisyrer.

Som tur är finns det i ett stort antal fall något som du kan göra själv om du börjar tappa håret och det tunnar ut lite i volym. Dessa är till exempel att omorganisera dina hårvårdsrutiner, minska din hårstyling och använda hårvitaminer. Hårvitamintillskottet är en samling vitaminer som hjälper till att stärka ditt hår så att det blir starkare och fylligare.

I det här blogginlägget hittar du orsakerna till håravfall och vad du kan göra för att få ett stärkt hår.

Varför tappar kvinnor hår?

Håravfall hos kvinnor definieras som ett tillstånd där håret börjar falla av och det tunnar ut både i hårets fyllighet och längd.

Det finns ett antal olika anledningar till varför kvinnor tappar hår. I många fall kan det bero på en psykisk eller fysisk påverkan på kroppen som utlöser detta. Det kan till exempel vara om du är mycket stressad, sjuk eller gravid eller precis har fött barn. Hos vissa kvinnor är håravfall dock ärftligt.

Hårets biologiska struktur

Som allt annat levande går även vårt hår igenom en livscykel som är väldigt beroende av våra liv. Det kan bland annat bero på dålig kost, stress, hormonella obalanser, som påverkar hela kroppen men i den mån även håret.

Anagene fas - Tillväxtfasen

Det som händer med ditt hår i samband med ett håravfall är när ditt hår startar i den första fasen, tillväxtcykeln eller den så kallade anagena fasen. Under den perioden växer ditt hår, men denna fas minskar avsevärt i samband med ett håravfall. Ditt hår är i den anagena fasen i mellan 2-7 år, så det varierar mycket hur länge ditt hår växer. I denna fas är oftast 90% av dina hårstrån i. Därför är det väldigt avgörande för att minska håravfallet att håret håller sig i den anagena fasen så länge som möjligt. Som tur är kan du göra detta med några bra och hälsosamma hårvårdsrutiner, som vi beskriver längre fram i detta inlägg.

Katagenesfas

Om den anagena fasen har förkortats utlöser det att dina hårstrån går snabbare in i vilofasen/katagenfasen. Det gör att håret inte växer så långt och så starkt som det egentligen skulle ha kunnat under normala omständigheter. Det är just därför kosttillskott med vitaminer och mineraler som stöder hårväxt kan vara till stor hjälp. De kommer att gå in och optimera din hårväxt/anagen fas och därigenom minska ditt håravfall. Katagenfasen är en kortvarig fas i ditt hårs livscykel, som varar i mellan 4-6 veckor. Under denna fas slutar hårstrået att växa. Den lossnar från hårbotten och därigenom även blodtillförseln som ger näring åt håret.

Telogen fas

Efter ca 4-6 veckor catagenfasen kommer ditt hår att gå in i telegenefasen eller avstötningsfasen, där håret börjar falla av efter ca 2-3 månader i denna fas. Det är ofta bara här som du kommer att upptäcka att du tappar håret. Ett håravfall har därför en tidsförskjutning i förhållande till orsaken som utlöser det. Till exempel. om du har varit stressad under en period kommer du att upptäcka eventuellt håravfall först efter en tid. Därför är förebyggande behandling viktig när det gäller att undvika håravfall hos kvinnor. Detta är den telogena fasen, man ska helst korta ner den så mycket som möjligt om man vill odla friskt och starkt hår.

Före och efter användning av Yummi Rubber Hair Vitamins

Sophie före och efter bild med 3 månader gamla Yummi Gummi Nanna använder hårvitaminer i 3 månader. På bilden till vänster ser vi en förändring hos kunder som använt Yummi Gummi Hårvitaminer i 3 månader. Till höger ser vi även 3 månaders förbrukning. Resultaten varierar från person till person.

 Klipper du mer hår än vanligt?

Som kvinna fäller man vanligtvis mellan 50-100 hårstrån om dagen. Hårbotten har i genomsnitt 100 000 hårstrån att ta itu med, så det finns gott om. Men om du upptäcker att stora tofsar faller av eller att borsten fylls med hår varje gång, kan du mycket väl sluta tappa 150 till 250 hårstrån om dagen. Detta kommer att vara ett definitivt håravfall som du bör undersöka orsaken till eftersom detta inte är normalt.

Eftersom det finns så många olika anledningar till varför du lider av håravfall är det alltid en bra idé att uppsöka läkare om du plötsligt börjar tappa mycket. hår. Till exempel kan håravfall bero på brist på mineraler som järn.

Tappar jag helt plötsligt håret?

Kvinnor kan uppleva håravfall ganska plötsligt, detta kallas telogen effluvium. Detta uppstår när kroppen varit ute för en chock som bland annat kan vara efter en period av svår sjukdom, läkarförlopp, snabb viktnedgång och stress. Det som händer är att hårstråna från tillväxtfasen/anagenfasen plötsligt går in i telogenfasen eller vilofasen, faktiskt kan upp till 70% av hårstråna som är tillväxtfasen göra detta. Detta utlöser ett plötsligt håravfall hos kvinnor, genom att t.ex. stress eller andra stötar på kroppens system.

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Orsaker till håravfall hos kvinnor

För att få den mest effektiva behandlingen mot ett håravfall är det viktigt att veta orsaken till det. Du kan lätt lägga mycket pengar på olika behandlingsmetoder som inte visar sig fungera, eftersom orsaken till håravfallet var något helt annat. Sanningen bakom håravfall är ofta att det är en komplex process som kan innefatta genetiska, hormonella och miljömässiga mekanismer som utlöser håravfall. Det finns otaliga orsaker till håravfall och särskilt håravfall hos kvinnor är ofta väldigt olika från person till person. Det är därför mycket viktigt att kartlägga orsaken innan en behandling påbörjas.

Ärftligt håravfall hos kvinnor

Vanligtvis blir kvinnors hår tunnare med åldern och cirka 50 % av kvinnorna tycker före 50 års ålder att deras hår har blivit för tunt. Det finns dock en grupp för vilka håravfall börjar väldigt tidigt. Det är de som är ärftliga.

I den gruppen börjar håravfallet redan när de är i 20-årsåldern. Under de kommande 10 till 20 åren kommer de gradvis att tappa mer och mer hår från främst toppen av huvudet och bakhuvudet. Det vanligaste är att håravfallet sitter i nacken och på toppen av huvudet, medan det är normal hårväxt på sidorna av huvudet.

Så om du lider av ärftligt håravfall kommer du aldrig att bli helt skallig precis som en man. Du kommer aldrig att kunna hindra dig från att tappa håret om du är ärftligt disponerad. Men om du äter hälsosamt och tar hårvitaminer kan du se till att ditt hår har de vitaminer och mineraler det behöver. Detta kan minska problemet.

Håravfall på grund av sjukdom

Om du lider av en allvarlig sjukdom, en hudsjukdom i hårbotten eller har drabbats svårt av sjukdomen kan det också leda till håravfall. Håravfall är en normal reaktion från kroppen efter att ha varit under svår stress. Det beror på att när kroppen ska återhämta sig efter ett sjukdomsförlopp fokuserar den först på de väsentliga organen. Här är håret inte livsviktigt och därför blir det ofta inte så mycket överskott till håret under denna period.

Vanligtvis börjar man tappa hår först tre månader efter att man varit sjuk. Därför kan det vara omedelbart svårt att koppla ihop de två lägena. Håret börjar sedan sakta återgå till det normala igen. Det kan därför vara bra att vidta förebyggande åtgärder om du är sjuk under en period, för att undvika att få tunt hår i första hand.

När du tappar håret på grund av sjukdom kommer du vanligtvis att få tillbaka håret efter en tid. Men vissa sjukdomar, såsom hudsjukdomar och svampsjukdomar i hårbotten kräver vanligtvis behandling. Därför är det viktigt att du ser till att gå till läkaren om du misstänker att ditt håravfall beror på sjukdom.

Håravfall vid medicinering

Vissa mediciner har håravfall som en normal biverkning när de används. Här finns bland cellgiftsbehandlingar och andra cancerbehandlingar som leder till håravfall, men många andra mediciner har även håravfall som en vanlig biverkning. Det är därför alltid en bra idé att läsa bipacksedeln för biverkningar, då man ibland kan hitta alternativ till den aktuella medicinen som uppskattar håret lite mer.

Du kommer också att kunna uppleva ett tillfälligt håravfall om du slutar med p-piller. Detta beror på att det sker en förändring i hormonbalansen, vilket bidrar till ett håravfall.

Håravfall när man slutar p-piller

Många kvinnor använder p-piller, som är ett hormonellt preventivmedel för kvinnor som förhindrar graviditet. När kvinnor väljer att sluta med p-piller kan hormonell obalans uppstå i kroppen då p-piller inte längre tillför de hormoner som kroppen är van vid. Hos vissa kvinnor kan detta resultera i håravfall, men som tur är är denna typ av håravfall sällan långvarig. När kroppen väl har fått tillbaka sin naturliga hormonbalans kommer håret återigen att få en normaliserad tillväxtcykel och då ska du inte uppleva onormalt håravfall.

Vill du hjälpa kroppen under den period då den ska hitta sin naturliga hormonbalans kan du se till att tillföra rätt vitaminer och mineraler, som ger de bästa förutsättningarna för kroppen, så att den snabbt kan få tillbaka sitt naturliga hormon balans. Vi rekommenderar Yummi Gummi, som är ett kosttillskott utvecklat med fokus på de bästa vitaminerna och mineralerna för håret.

Håravfall på grund av psykisk stress

Håravfall på grund av psykisk stress ss
Vi har efterhand hört många som upplevt håravfall på grund av psykisk stress, vad det än har varit ett krävande jobb eller prov.

Stress har, i takt med vår allt mer hektiska livsstil, blivit en större och större del av många människors vardag. Därför ses biverkningar av stress allt oftare här, bland annat har håravfall på grund av stress också blivit en stor faktor i förhållande till håravfall hos kvinnor. Stress går in och påverkar hormonbalansen, just produktionen av det manliga könshormonet testosteron. Stress gör att kroppen producerar mer testosteron, varav en del omvandlas till ett hormon som kallas dihydrotestosteron eller DHT. Detta är ett hormon som påverkar bland annat mäns testiklar, binjurar och hårsäckar hos både män och kvinnor. Detta hormon har en kraftfull effekt och kan så småningom resultera i håravfall.

DHT förhindrar proteiner, vitaminer och mineraler från att tillföra de nödvändiga näringsämnena till dina hårsäckar, vilket därigenom begränsar hårstrånas förmåga att producera hår. Detta gör att håret växer långsammare, samtidigt kommer hårets livscykel att förkortas, och ditt hår kommer därmed att gå snabbare i avstötningsfasen, där det faller av.

Stress är därför inte att skämta med och måste tas på största allvar. Detta kan också vara bakgrunden bakom många andra biverkningar. Därför är det alltid bra att kontakta din egen läkare om du känner dig stressad eller har något av symtomen som tyder på stress. Genom att ta det i knoppen kan du minimera skadorna så mycket som möjligt. Vad gäller hår under stress så kommer vi längre ner i blogginlägget med många goda råd för bästa möjliga hårvård om du skulle drabbas.

 

Håravfall på grund av dålig kost

Dålig kost är en av de stora bovarna i samband med håravfall. Denna typ av mat innehåller inte de näringsämnen som din kropp behöver och därmed även ditt hår. Det försvagar kroppens underhåll när den inte får i sig rätt vitaminer och mineraler. Detta går utöver ditt hår, vilket försvagas markant och så småningom kan det leda till håravfall. En dålig kost som huvudsakligen består av fetter, sockerarter och kolhydrater ger snabbt din kropp näringsproblem som kan vara tillräckligt allvarliga för att de vitala organen ska överleva.

Därför är det klart att bland annat ditt hår nedgraderas i raden för att få vitaminer och mineraler. På samma sätt är det också superviktigt för kroppen och håret att få regelbunden träning. När du får upp pulsen och rör på dig innan du syresätter blodet och syret transporteras blodet, vitaminerna och mineralerna bättre runt i kroppen. Detta hjälper kroppens näringsämnen att transporteras bättre och snabbare till hårcellerna. Därför är träning otroligt viktigt för att behålla ett friskt och starkt hår.

Håravfall på grund av vitamin- och mineralbrist

En vanlig orsak till håravfall hos kvinnor kan vara vitamin- och mineralbrister i kroppen. Det kan vara så att du inte får i dig de nödvändiga vitaminerna och mineralerna genom din dagliga kost. Detta går utöver håret, som inte får den näring och energi det behöver för att växa. Lyckligtvis kan detta snabbt ändras genom att komplettera din kost med ett kosttillskott som innehåller de nödvändiga vitaminerna och mineralerna för håret. Detta går in och stärker hårrötterna inifrån, så att hårstråna får extra styrka och kan växa sig längre. Samtidigt kan de hjälpa till att reparera hårstrån, samt öka hårbottens naturliga oljor som säkerställer ett glansigt hår.  

Produkter til dig med hårtab

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Hormonellt håravfall hos kvinnor

Hos kvinnor är det väldigt ofta hormoner som utlöser håravfall. Detta kan ha många olika orsaker, men som tur är finns det många möjligheter att göra något åt ​​det om man som kvinna upplever ett hormonellt håravfall. Det finns till exempel utvalda vitaminer och mineraler som har en stabiliserande effekt på din hormonbalans. Dessa vitaminer och mineraler recenseras lite längre ner i inlägget.

Androgen alopeci

Som kvinna kommer ens kropp att genomgå många hormonella förändringar under en livstid. En av förändringarna är klimakteriet, där kvinnor när de blir äldre producerar mindre och mindre östrogen och progesteron. Samtidigt kommer de flesta kvinnors produktion av det manliga könshormonet antingen att öka, annars kommer de att utveckla en särskild känslighet för det manliga könshormonet. Denna hormonförändring kallas androgen alopeci och en sjukdom som orsakar håravfall och håravfall hos både kvinnor och män. Hos män ses androgen alopeci i form av höga tinningar, måne eller skallighet. Kvinnor upplever oftast inte kala fläckar eller höga tinningar utan kan istället uppleva håravfall i varierande grad. Cirka. 75% av männen och 20% av kvinnorna kommer att drabbas av Androgen Alopeci och därför rekommenderar vi att du tar hand om ditt hår t.ex. genom att ta kosttillskott med fokus på vitaminer och mineraler som gynnar håret.

Håravfall under och efter graviditet och förlossning

Många kvinnor upplever håravfall under graviditet och förlossning. För vissa kvinnor har de riktigt dålig hy och torrt eller fett hår i början av graviditeten, där de också fäller mycket. Detta beror på att de har en högre produktion av manligt könshormon under graviditeten. Det kommer dock att stabiliseras igen efter födseln.
Andra har den vackraste huden och det vackraste håret under graviditeten, men börjar sedan tappa stora mängder hår tre till åtta månader efter födseln. Det beror på att kroppen har skjutit upp att bli av med hår under graviditeten och gör det därför först efter förlossningen.
I båda fallen är det viktigt att du ser till att äta nyttigt och varierat och helst även tar tillskott av vitaminer. När din kropp får de vitaminer och mineraler den behöver kan den bättre hålla håret friskt både under graviditeten och efter födseln. Läs hela vårt blogginlägg om håravfall efter graviditet här.

Hormonellt håravfall under klimakteriet

Håravfall är en mycket normal sak när kvinnor når klimakteriet. Detta är något som händer alla kvinnor, vilket kan leda till mycket mer än håravfall. Några av faktorerna kan vara värmevallningar, finnar, bristande sexlust, ökad svettproduktion. Vi kvinnor får verkligen kämpa med mycket. Anledningen till att man tappar hår under klimakteriet är att det kvinnliga hormonet östrogen faller i kroppen, detta hormon spelar en aktiv roll i kroppens underhåll av hår, hud och ben. Därför kommer man att upptäcka att håret blir tunnare eller rakt faller av på grund av att hormonbalansen inte var som tidigare. En annan anledning till att många kvinnor upplever ett håravfall i klimakteriet är att ens aktivitetsnivå och cirkulation inte längre är lika bra som tidigare. Detta innebär att mindre syre och näringsämnen kommer att transporteras till hårrötterna, som kommer att använda detta för att bilda friska hårstrån. Det innebär bland annat att hårets tillväxtfas förkortas och går snabbare i avstötningsfasen, där det faller av.

 

Behandling av håravfall hos kvinnor

Dålig kost kan leda till håravfall

Eftersom vitaminer och mineraler är så viktiga för ditt hår kan ditt håravfall faktiskt bero på att du äter för mycket skräpmat. Maten innehåller inte det du behöver, och du kan därför börja tappa hår – oavsett om du är ärftligt anlagd för det eller inte.
Men om du är genetiskt disponerad är det extra viktigt att du ser till att äta hälsosamt så att din kropp har allt den behöver för att ge dig ett starkt och fylligt hår.

Vitaminer och mineraler för håravfall

Vitaminer och mineraler är viktiga i kampen mot håravfall. Vetenskapliga studier från forskningsorganisationen Dovepress har visat stor effekt på håravfall genom att konsumera rätt vitaminer och mineraler. Därför kan det vara en riktigt bra idé att titta på om du får i dig tillräckligt av dessa vitaminer. Det kan vara ett hållbart och bra sätt att öka tillväxten av ditt hår, vilket också kommer att gynna din allmänna hälsa.

B-vitamin
B-vitaminer är viktiga för ett friskt och starkt hår. Bland de viktigaste B-vitaminerna finns Biotin (Vitamin B7), Vitamin B5, B6 och B9 även kallad folsyra. De har stor betydelse för att ge håret näring och bygga upp starka proteiner, öka ämnesomsättningen och sätta i gång celltillväxt. Det första steget i kampen mot håravfall kommer definitivt att vara att optimera din kost för B-vitaminer. Här kommer du att kunna se och känna en ganska snabb effekt när vitaminer har fått arbeta med håret.

C-vitamin
C-vitamin är mycket viktigt för ditt immunförsvar och hjälper till att skydda ditt hår från yttre påverkan. Dessutom ökar det produktionen av kollagen, som är ett mycket viktigt protein för både hår och hud.

D-vitamin
En av de vitaminer vi har svårast att få i oss. Det är avgörande för nya små porer i hårbotten där håret växer. D-vitaminbrist kan ofta vara en av orsakerna till minskad hårväxt eller håravfall.

A-vitamin
Vitamin A har stor betydelse för blodcirkulationen och förnyelsen av syre. Eftersom hår är en av de snabbast växande vävnaderna i kroppen är det därför avgörande att det hela tiden finns för optimal cirkulation och syre. Dessutom hjälper det till att upprätthålla en normal celltillväxt, vilket också gynnar tillväxten av hårceller.

Zink
Är viktig för underhåll av hår, naglar och hud. Det hjälper till att säkerställa en stabilitet i hormonnivåerna, vilket säkerställer en stabil energiproduktion och proteinsyntes.

 

Begränsa din konsumtion av hårstyling

Du kan göra ditt hår en stor tjänst genom att begränsa din konsumtion av hårstylingprodukter. Detta råd är ett av de enklaste och mest effektiva råden att implementera från dag ett, det är därför mycket viktigt. Hårspray, fön, plattång och locktång sliter på håret med de många starka kemikalierna, som varje gång hjälper till att torka ut och långsamt bryter ner ditt hårs struktur och göra det skörare.

Du kan bland annat också planera ditt duschande så att håret kan få lufttorka i stället för att behöva fönas. Detta beror delvis på att ditt hår är extra sprött när det är blött. Det kan därför vara dåligt för håret att torka det med en handduk eller fön. Du kommer att kunna se en förändring relativt snabbt med hjälp av dessa små knep.

Din väg till längre och friskare hår

Om du följer råden vi har gett dig ovan, samt kompletterar din kost med dedikerade hårvitaminer, är sannolikheten stor att du börjar få starkare hår. Du kommer även relativt snabbt kunna nå bra resultat om du implementerar dem alla från start. De goda förutsättningarna skapar synergieffekter som förstärker varandra.
Säg hejdå till tunt hår!

Relaterede blogindlæg