Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Därför tappar du hår och hur du undviker det

I blog

Varför du tappar hår och hur du undviker det 

Har du testat att stå i badet med handen full av hår? Eller tycker du att ditt hår verkar tunnare än vanligt? Då kan det vara så att du är en av många kvinnor som lider av håravfall. Läs här varför du tappar hår och hur du undviker att tappa hår!

Det kan finnas många orsaker till håravfall. Stress är en av de vanligaste, men det kan också bero på sjukdom, medicinering eller ålder. Och oavsett orsaken kan det vara enormt traumatiskt att upptäcka en kal fläck i hårbotten.

Tror du att du kanske tappar hår? Eller är du nervös för att det ska hända i framtiden? Då är du inte ensam. Det är en rädsla som många både kvinnor och män lever med.

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska risken för håravfall. Och det finns några tecken du måste vara medveten om så att du kan upptäcka håravfall i god tid. Det hela kan bidra till att du behåller en vacker hårprakt – livet ut!

Tecken på håravfall

Ju tidigare du upptäcker ett håravfall, desto lättare är det att ofta behandla. I många fall kan håravfallet bli permanent om du inte behandlar det i tid. Därför är det alltid en bra idé att kolla frisyren igenom 1-2 gånger i månaden. På så sätt kan du agera snabbt om ditt hår börjar falla av.

Har hästsvansen blivit mindre?

De flesta kvinnor tappar hår gradvis av olika anledningar. Till skillnad från män är det väldigt få kvinnor som har en så kallad "halvmåne". Istället blir håret lika tyst tunnare och tunnare.

Ett bra sätt att hålla ett öga på håret är att kolla hästsvansen. Tänk på hur många gånger du kan få resåren runt din hästsvans. Om håret blir tunnare kommer det att krävas fler omgångar än vanligt.

Tänk bara på att resåren inte har blivit slapp. Ju äldre ett elastiskt band är, desto mindre motståndskraftigt blir det. Så fundera på om det beror på att håret blivit tunnare eller att resåren blivit dålig innan du får panik

Rör sig hårfästet?

Om du är nervös för att tappa hår kan det vara en bra idé att vara uppmärksam på hårfästet. Vissa kvinnor tappar håret vid hårfästet med högre tinningar eller mindre hår i nacken som följd.

Ett bra sätt att hålla ett öga på hårfästet är att ta bilder. Skapa en mapp på din mobil eller dator med bilder på ditt hår. Sätt upp håret och ta en bild på din panna 1-2 gånger i månaden om du är orolig för håravfall. På så sätt kan du tydligt se om ditt hårfäste rör sig.

Hårvård för håravfall

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Lider du av klåda och röda prickar i hårbotten?

Om din hårbotten kliar, var uppmärksam. Det beror ofta på torr hud eller mjäll, men det kan också vara en svampinfektion. Och svampinfektioner kan orsaka håravfall.

Så om din hårbotten känns obekväm, kontrollera den med en spegel. Finns det mjäll? Då är din hårbotten förmodligen för torr och du bör överväga att byta schampo. Är den däremot fylld av små, röda prickar? Då är det ett tecken på en svampinfektion som t.ex. revorm.

Om du har en svampinfektion i hårbotten, uppsök läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att hitta rätt behandling. Och ju tidigare du behandlas, desto mindre är risken att det utvecklas till håravfall.

Har du kala fläckar?

Vissa kvinnor upplever håravfall i form av släta, kala fläckar utan hår. Det kan förekomma på hela kroppen, men ses vanligtvis i hårbotten. Och ofta upptäcks det först sent eftersom håret annars kan verka tjockt och friskt.


Dra händerna genom håret och känn din hårbotten. Finns det några släta eller kala fläckar? Du kan också använda en spegel för att undersöka hårbotten.

Varför tappar du hår? 

En av de första frågorna du har om du tappar hår är: Varför? Och det är en svår fråga att svara på då håravfall kan bero på många olika saker. Därför är det viktigt att du tittar på hela ditt liv när du behöver hitta orsaken. Och det kan vara en bra idé att göra det tillsammans med din läkare.

1. Håravfall och stress

Stress och håravfall går väldigt ofta hand i hand. Om du är stressad kommer det att påverka hela din kropp. Det kan t.ex. bidra till hormonell obalans. Och det kan påverka dig både fysiskt och psykiskt.

Lyckligtvis är det sällan permanent när du tappar hår på grund av stress. Ofta kommer håret att växa ut igen när du får din stress behandlad.

Tror du att du lider av stressrelaterat håravfall? Så prata med din läkare om hur du kan minska din stressnivå. Du kan behöva ledigt från jobbet. Eller så kanske du behöver strukturera om din vardag så att du får mer tid att koppla av.

2. Vitaminbrist

En annan vanligorsaken till håravfall är vitaminbrist. Om din kropp inte får i sig tillräckligt med näringsämnen och vitaminer är hårprakten en av de första sakerna att röka. Och det finns flera olika vitaminer som är relaterade till din frisyrs hälsa.

Här är de fyra viktigaste vitaminerna och näringsämnena när det kommer till håravfall:

Zink står för att regenerera din hud och hårceller. Så om du saknar zink kommer dina hårstrån att bli spröda och så småningom falla av.

Vitamin A hjälper till att hålla din hårbotten frisk och frisk. Och om din hårbotten mår bra är hårstråna oftast fina också.

Protein är också en viktig hörnsten för hårhälsa. Dina hårstrån består huvudsakligen av proteinet keratin. Så se till att fylla din tallrik med proteinkällor.

Vitamin B är ett viktigt vitamin som kan minska risken för håravfall. Speciellt ämnet biotin är viktigt för hårväxten. Så ät mat som är rik på B-vitaminer.

Undvik vitaminbrist med livsmedel som nötter, spenat, mejeriprodukter och avokod.

3. Ärftligt håravfall

Tyvärr ligger håravfall ibland i generna. Detta gäller särskilt för män, där så många som 75 % kommer att uppleva genetiskt håravfall när de blir äldre. För kvinnor är det ca. 25 % som lider av genetiskt håravfall. Så om din mamma eller mormor är tunnhårig finns det också en risk att du blir det.

Det är svårt att förhindra ärftligt håravfall. Men du kan skjuta upp det eller minska dess omfattning. Du kan t.ex. göra genom att använda rätt hårprodukter, äta rätt och leva en aktiv livsstil. Längre ner på sidan kan du läsa fler tips för att förebygga håravfall.

4. Alopecia Areata - skallighet

Har du kala eller kala fläckar på hårbotten, ögonbrynen eller benen? Då beror det ofta på den autoimmuna sjukdomen Alopecia Areata. Det är en sjukdom där hårrötterna förändras och håret slutar växa. Därför upplever personer med sjukdomen helt kala och kala fläckar på vissa ställen, och tjock hårprakt på andra håll.
Sjukdomen kan utvecklas väldigt olika från person till person. Vissa kan bara få prickar på kroppen. Andra tappar allt hår på huvudet. Och andra tappar igen alla hårstrån på hela kroppen.
Om du upplever skallighet, kontakta din läkare. Det finns en rad olika typer av medicinsk behandling som kan bromsa utvecklingen.

Lottes rekommendationer

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

5. Felaktig hårvård

Din hårvård spelar faktiskt en stor roll för om du kommer att uppleva håravfall eller inte. Fel hårvård kan skada både din hårbotten, dina hårrötter och själva hårstråna.

Det finns flera olika typer av felaktig hårvård. Här kan du läsa några exempel på de vanligaste misstagen:

  • För frekvent hårtvätt med dåliga hårprodukter kommer att resultera i en ansamling av produktrester och skada frisyren.
  • Användning av värmeverktyg som t.ex hårtork, locktång eller plattång. Ditt hår har generellt sett ingen nytta av extrema temperaturer – varken för mycket kyla eller värme.
  • För många olika styling- och hårprodukter kommer att fylla din hårprakt med skadliga kemikalier. Och det kommer att få negativa konsekvenser i längden.
  • For mange forskellige styling- og hårprodukter vil fylde din hårpragt med skadelige kemikalier. Og det vil på sigt have negative konsekvenser.
  • Kemiska hårbehandlingar och färgning av håret kan också göra permanent skada på din frisyr. Håret blir tunnare och dina hårstrån tappar sin styrka.

 

Längre ner på sidan kan du läsa bra tips på hur du vårdar din frisyr på bästa möjliga sätt.

Hur man minskar risken för håravfall

Är du rädd för att uppleva håravfall? Eller tror du redan att du tappar hår? Misströsta sedan inte. Det finns flera olika tips och råd om hur du bäst tar hand om ditt hår. Och om du följer dem kan det minska risken för håravfall avsevärt.

Ta vitamintillskott

Det är de få som får i sig alla rätt vitaminer och näringsämnen genom kosten. Därför är det generellt sett en bra idé att komplettera dina måltider med vitamintillskott. Är du specifikt ute efter vitaminer till ditt hår är det bl.a. zink, protein, B- och A-vitaminer du behöver.

Om du går till apoteket eller stormarknaden finns det flera vitaminer som är inriktade på hårvård. De har alla nödvändiga vitaminer för en vacker och glänsande hårprakt.

Är du inte galen i att svälja piller? Sen kan du idag även få hårvitaminer som vingummi. Och de är extremt populära. Så prova dem och se vad som fungerar bäst för dig och din vardag.

Vårda hårets prakt med bra produkter

Som nämnts under orsaker till håravfall är rätt hårvård alfa och omega för din frisyr. Är du osäker på hur du bäst vårdar din frisyr? Då får du 5 bra tips för bra hårvård just här:

1. Tvätta inte håret för ofta

det gör det bara mer fett och ostyrigt. Testa om du kan minska din hårtvätt till 1-3 gånger i veckan. På så sätt rengörs håret men får ändå behålla sina naturliga oljor

2. Använd riktiga hårprodukter

Det finns massor av billiga schampon och balsam på marknaden – och de kan skada din hårprakt. Därför är det värt att punga ut och köpa några ordentliga hårprodukter. Välj gärna sulfatfria sorter med växtextrakt och utan parabener.

3. Undvik att färga håret eller fyll det med stylingprodukter

Du kan färga håret eller försöka få höjdpunkter, men begränsa dig själv. Ju oftare och ju vildare färger du färgar håret, desto mer skada tar det. Så undvik blekning, spara på stylingprodukter och ta pauser mellan hårfärgning.

4. Var försiktig med tighta hästsvansar eller handduksturban efter duschen

Allt som drar i dina hårrötter riskerar att skada dem. Så var försiktig när du hanterar eller knyter upp din frisyr.

5. Se till att fukta håret. Torrt hår är ohälsosamt hår

Så använd mycket balsam och unna dig en läcker hårkur ett par gånger i månaden. Din hårprakt och hårbotten kommer att tacka dig.

Hårhanddukar i mikrofiber är mycket skonsamma mot håret och säkerställer optimal torkning

Håll ett öga på frisyren

Det är som sagt en bra idé att vara uppmärksam på begynnande håravfall. Speciellt om du vet att du löper extra risk på grund av ärftlighet eller medicinering. Och ju tidigare du upptäcker problem, desto snabbare kan du påbörja behandlingen.

Se därför till att kolla din frisyr några gånger i månaden. Kolla hästsvansen - kan resåren komma runt ett extra varv? Ta bilder på ditt hårfäste och se om det rör sig åt fel håll? Och lägg märke till om du har några bara fläckar.

Och om du annars bara tar väl hand om ditt hår så gör du redan mycket. För ju friskare ditt hår är, desto mindre risk kommer du någonsin att förlora!

Lottes produktrekommendationer för håravfall

Håravfall är kraftigt i storlek eftersom det kan ha många olika orsaker. Därför vill jag närma mig det holistiskt i förhållande till att optimera både den inre och yttre vården av håret. Det ökar avsevärt chansen att hitta rätt behandling för ditt håravfall. Jag skulle utan tvekan rekommendera våra Yummi Gummi hårvitaminer, de säkerställer dig många bra vitaminer och mineraler samt hjälper till att behålla normalt hår. Jag har bifogat en video här där du kan se Nannas och flera av våra kunders goda resultat med hårvitaminerna.

Hårvitaminer är packade med biotin, folsyra och b-vitamin som ger håret en boost inifrån. För detta skulle jag rekommendera vårt Grow and Glow Shampoo and Conditioner. Det perfekta setet för att sätta stopp för håravfall. Med sina ingredienser från bland annat Capilia Longa, som har visat 89% effekt på håravfall, gör det dessa 2 produkter väsentliga om du vill hålla håravfallet på avstånd. Produkterna hjälper även till att balansera hårbottens mikroflora, som kan vara en dold bov för tunt eller slitet hår. Genom mycket erfarenhet har vi fått erfarenheten att håret med hjälp av Grow and Glow Shampoo och Conditioner kan dra nytta av en hårmask för att ge de nuvarande hårstråna en djupvård. Här är den perfekta matchningen av vår Intensive Repair and Growth Hair Mask. Helt perfekt för att se till att de nuvarande hårstråna återuppbyggs och får den vård och fukt håret behöver.

Relaterede blogindlæg