Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Hur man får tjockare hår - ENORM guide

I blog

Tjockt hår – Goda råd för tjockt och fylligt hår

Hur får man tjockare hår?

Drömmer du om att få långt, tjockt och friskt hår? Du kan med mycket enkla och okomplicerade metoder få ditt hår mycket tjockare och fylligare. Du kan ta en titt på din kost, dina hårvårdsrutiner och vilken hårborste du använder. Men oroa dig inte, du har hamnat på rätt plats. Vi ger dig nu en ENORM guide om hur du får tjockare hår.

Hur är hårstrået uppbyggt?

Hår består främst av ca 80% keratin (Protein), 10-15% vatten och resterande 5 till 10% består av pigment och mineraler. Det så kallade kultkragelagret omsluter hårstrået och fungerar som det yttre lagret och den inre delen som kallas hårbarken. Tjockleken på ett hårstrå varierar från 18 mikrometer till 180 mikrometer.

Hur snabbt för tjockare hår?

Hårväxten varierar mycket från person till person. Vanligtvis växer håret mellan 10-14 cm varje år, därför kan det mycket väl vara en lite längre process för att få tjockare och fylligare hår. Allt beror på hur tillväxtfasen av ditt hår/den anagena fasen är. Det är denna fas som man måste optimera så mycket som möjligt så att håret får den nödvändiga styrkan och längden. Genom att följa råden i det här blogginlägget kommer du att kunna börja se resultat ganska snabbt. Råden fokuserar på både den yttre och inre vården av ditt hår, vilket ger en bra effekt på håret.

En sak är viktig, när du börjar äta nyttigare och ta kosttillskott ska du förstås inte räkna med att få tjockare hår från en dag till en annan. Det tar lite tid för vitaminerna att få sin effekt på kroppen och det tar förstås lite tid innan håret växt så mycket att man kan se den effekten.
Du behöver därför beväpna dig med tålamod när du kastar dig ut i en dietförändring för hårets skull. Du bör därför räkna med minst tre veckor och vanligtvis också mer än en månad innan du börjar se de första resultaten.

Få tjockare hår med vitaminer och rätt kost

Vad du äter har stor inverkan på hur tjockt ditt hår är. Så genom att lägga till lite mat till din kost kan du alltså få ett tjockare hår. Du kan dock även ta tillskott med de vitaminer som är bra för håret. På så sätt är du säker på att få de vitaminer som ditt hår behöver. Läs vidare och ta reda på vilken diet och vilka vitaminer som ger tjockare hår.

Många av oss tänker bara på vad vi äter, i termer av vilken inverkan det har på vår vikt och våra midjemått. Få människor tror att det vi stoppar i munnen faktiskt påverkar hela vår kropp – inklusive vårt hår.

Om du har problem med tunt hår kan det mycket väl bero på att du äter fel. Du får helt enkelt inte i dig tillräckligt med vitaminerna som hjälper till att stärka håret så att det blir tjockt. Om du äter normalt nu men vill ge ditt hår en boost är det en bra idé att ta speciella vitaminpiller som kan hjälpa dig att få tjockare hår.

Äter du ohälsosamt nu kan det istället vara en bra idé att du först och främst funderar på att lägga om din kost. Om du till exempel äter mycket snabbmat kommer du att kunna uppleva en förbättring av din hårkvalitet genom att börja äta hälsosammare.

Dessa vitaminer och mineraler är viktiga för att få tjockare hår

Det finns ett antal vitaminer och mineraler som är nödvändiga för att du ska få tjockt och friskt hår. De bidrar var och en med olika egenskaper. Det är därför ett multivitaminpiller som innehåller alla vitaminer kan vara den smartaste lösningen för dig.

Vitamin A

Vitamin A är viktigt för att dina hårrötter inte ska torka ut. Om de gör det kan ditt hår lättare bryta av och det kommer därmed att se tunt ut. Vitamin A producerar oljan som finns naturligt i hårbotten och som hjälper till att ge näring till dina hårrötter.

Biotin och andra B-vitaminer

Biotin och andra typer av B-vitaminer som folsyra, B6 och B12 är några av de viktigaste vitaminerna för att du ska få vackert och tjockt hår. När du får i dig mycket biotin kan det förlänga fasen där håret växer. Det kallas också den anagena fasen.

B-vitaminerna hjälper i allmänhet bland annat ditt hår att växa. B6 gör detta genom att hjälpa kroppen att få en naturlig balans av glykogen. Glykogen är ett viktigt ämne för optimal hårväxt.

Andra B-vitaminer hjälper till att bilda röda blodkroppar som transporterar syre och näringsämnen runt i kroppen, inklusive naturligtvis till din hårbotten. Båda är viktiga för hårväxt och hälsa.

C-vitamin

C-vitamin är viktigt av flera anledningar i förhållande till ditt hår. Först och främst är det viktigt för produktionen av kollagen. Det är ett av ämnena vilket hår bildas av. Dessutom hjälper C-vitamin till att dämpa effekterna av det som kallas oxidativ stress. Det har inget med att vara stressad att göra utan handlar om huruvida det finns en balans mellan de fria radikalerna och antioxidanterna i din kropp.

D-vitamin

Det är inte definitivt bevisat att D-vitaminbrist har en effekt på ditt hår, men det finns flera indikationer på det. Åtminstone en låg nivå av D-vitamin i kroppen ses ofta hos personer som lider av kraftigt håravfall.

Dessutom tror forskarna också att D-vitamin är viktigt för bildandet av folliklar i din hårbotten. Det är de små porerna i huden som hår kan växa från.

Du kan läsa mer om vilka vitaminer och mineraler ditt hår behöver, i vår guide här:

Före och efter användning av Yummi Rubber Hair Vitamins

På bilden till vänster ser vi en förändring hos Sophie som har använt Yummi Gummi Hårvitaminer i 3 månader. Till höger ser vi även 3 månaders konsumtion hos Nanna. Resultaten varierar från person till person.

Detta är vad du behöver äta för att få tjockt hår

Om du vill försäkra dig om att du får i dig tillräckligt av ovanstående vitaminer finns det ett antal livsmedel du kan lägga till din mat. Det här är livsmedel som bara innehåller många av de vitaminer som är bra för håret.

Överväg ett hårtillskott

Även om du äter hälsosamt kan det vara svårt för dig att se till att du får i dig tillräckligt med de vitaminer som är bra för ditt hår. Därför kan det vara trevligt för dig att ta ett kosttillskott för ditt hår för säkerhets skull. På så sätt är du säker på att få de vitaminer som ditt hår behöver.

Hårvitaminer finns i en mängd olika versioner. Du kan förstås köpa dem som vanliga tabletter som påminner om vitaminpiller. Den enda skillnaden är att hårvitaminerna är speciellt utvalda för att stärka ditt hår.

Om du inte gillar att svälja piller, eller skulle du vilja ta vitaminer på ett annat sätt, har det dock på senare år också blivit allt vanligare att du kan köpa hårvitaminer som vingummin. De innehåller naturligt socker från växter, har en naturlig smak och kan även ätas av veganer.

Kan jag få för mycket vitaminer?

Om du äter en varierad kost i förväg är det naturligt att du en gång till överväger om du behöver ta kosttillskott för ditt hår. Vad händer om du får för mycket vitaminer? Däremot kan du inte ta för många vattenlösliga vitaminer som B och C. Om du har för många av dem i kroppen i förhållande till vad den behöver kan din kropp bli av med dem på egen hand.

Men fettlösliga vitaminer som vitamin D och E, var noga med att inte ta för många av dem. Kroppen har inte möjlighet att bli av med dem om man har för många av dem i kroppen. Det är dock inte värre än att se till att du inte tar andra kosttillskott som innehåller de två vitaminerna och att du håller dig till den rekommenderade dagliga dosen av hårvitaminerna.

Kosttillskott för håret

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Få tjockt hår med hårmasker och hårolja

Med hårmasker och hårolja kan du naturligt tillföra mer fukt till ditt hår. Det är absolut nödvändigt att ditt hår är friskt så att det inte går sönder så lätt. Det är ett viktigt steg på vägen när du vill ha tjockt hår. Så läs vidare och ta reda på hur hårmasker och håroljor kan ge dig tjockare hår.

När du vill ha tjockt hår finns det ett antal aspekter av det som det är viktigt att du tänker på. Det är både din kost, hur du sätter ditt hår och hur du behandlar det. Om du ser till att tillföra håret mycket fukt med hårmasker och hårolja så kommer det ha stor inverkan på hur tjockt ditt hår är.

Dessutom är det också viktigt att du ser till att stimulera din hårbotten. Det är här håret växer ut. Det har därför också stor inverkan på hur ditt hår kommer att bli. Med en hårbottenmassage kan du påverka hårbotten så att den får mer blod. Det ger mer syre och näring till håret som därmed blir friskare, starkare och tjockare.

Hårmasker ger håret mer fukt

För att hålla sig stark är det viktigt att ditt hår har tillräckligt med fukt. Om den inte gör det går den lättare sönder – vilket kan bidra till att den ser tunn ut. Ett av sätten du kan tillföra mer fukt till ditt hår är att använda en hårmask en gång i veckan.

Det finns olika typer av hårmasker så du bör välja den som passar ditt hår. Om du har fint hår eller hår som har skadats av kemikalier behöver du en typ av hårmask medan du behöver en annan, om du har lockar eller har tjockare hår.

Hårolja ger ett dagligt tillskott av fukt

Du bör bara använda en hårmask varje vecka. För att ge ditt hår en extra fuktboost dagligen kan du få hårolja i det. Det gör du genom att spraya det eller gnugga in det i den nedre delen av håret. Det är den mest slitna delen och därför den som behöver mest vård.

Du bör alltid välja en naturlig hårolja. Du kan till exempel få hårolja gjord på arganolja och kokosolja. En naturlig olja kommer att tillföra precis den fukt till håret som det behöver. Oljor med silikon gör håret mer glänsande, men kommer inte att tillföra fukt till det.

Om du har en torr hårbotten kan du även använda oljan för hårbotten. Du bör dock inte göra detta dagligen. Istället kan du göra det en gång i veckan som ersättning för en hårmask. När du smörjer in oljan i hårbotten bör du se till att massera in den ordentligt under tiden.

Hårbottenmassage kan ge dig tjockt hår

Vill du ha tjockare hår är det viktigt att du tar hand om din hårbotten. Det kan du göra med bland annat hårbottenmassage. På så sätt ökar du blodcirkulationen i hårbotten vilket gör att mer syre och mer näringsämnen tillförs blodet. Det hjälper till att hålla ditt hår friskare, vilket är en viktig faktor för att göra din totala hårprakt tjockare.

Du kan använda fingrarna för att massera din hårbotten med. Det är självklart att göra i samband med att man är i duschen. När du applicerar schampo i håret kan du se till att ta ett bra grepp om hårbotten så att den masseras väl igenom.

Du kan också köpa en speciell hårborste att massera din hårbotten med. Det finns hårborstar med spikar som både är bra för att räta ut håret och som kan massera din hårbotten. På så sätt ger du dig själv lite hårbottenmassage varje gång du kammar håret.

Våra favoriter

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Tvätta håret på rätt sätt

Förutom att oljor och hårmasker är viktiga för att du ska få ett tjockt hår så är det också viktigt att du ser till att tvätta det på rätt sätt. När du tvättar håret tillför du inte håret fukt. Tvärtom, du tar faktiskt bort fukt från den. Håret blir torrare när du tvättar det.

När du tvättar håret tar du bort en del av hårbottens naturliga fettlager. Det hjälper till att hålla håret friskt och starkt. Tvärtemot vad du kanske tror kommer det naturliga fettlagret inte att få ditt hår att se fett ut om du tvättar det mindre.

Därför bör du inte tvätta håret mer än 2-3 gånger i veckan. Om du tvättar håret varje dag nu kan det vara svårt för dig att se hur du ska kunna tvätta håret så lite. I så fall kan det vara en bra idé att du trappar ner långsamt. Det kan du till exempel göra genom att börja tvätta den varannan dag.

Använd rätt schampo för din hårtvätt

Förutom att du kan behöva ändra din rutin i förhållande till hur ofta du tvättar håret så bör du även titta på om du använder rätt schampo för det. Om du inte har rätt schampo kan effekten av din hårtvätt avta väldigt snabbt – det kan göra att du snabbt vill tvätta det igen.

Du bör alltid välja schampon och balsam som är fria från sulfater och silikon eftersom båda hjälper till att torka ut håret. Välj istället ett schampo med så många naturliga ingredienser som möjligt. Det kan till exempel vara extrakt från blåbär, mango och aloe vera, som alla har en rengörande och skyddande effekt på ditt hår och din hårbotten.

Skydda ditt hår från solen på sommaren

För att få ett tjockt hår är det viktigt att det inte går sönder så lätt. Om ditt hår är väldigt torrt är det precis vad det kommer att göra. En av de saker som verkligen hjälper till att torka ut håret är om du spenderar mycket tid i solen. På sommaren bör du därför titta på hur du bäst kan skydda den.

Först och främst kan du förstås täcka det. Det kan vara med en mössa eller en halsduk. Dessutom kan du också använda hårolja för det. Det finns vissa håroljor som har en speciell UV-skyddande effekt. Det är därför alltid en bra idé att kolla upp det när man köper hårolja på sommaren.

Genom att skydda ditt hår och ge det allt det behöver kan du göra mycket för att du ska få ett friskt och tjockt hår.

Var försiktig med heta stylingenheter

Vill du ha tjockare hår är det först och främst viktigt att du tänker på din användning av heta stylingapparater som plattång och locktång. Värmen sliter mycket på håret, så det går sönder snabbare. Det kommer därför att se tunnare ut.

Det är därför bäst att du inte använder stylingapparater dagligen. Istället kan du använda dem när du sätter upp håret innan du går ut. Om du inte klarar dig utan dina stylingapparater bör du välja några som kan användas på låg eller medelhög värme. De sliter inte lika mycket på håret.

När du torkar håret bör du så långtmöjligt även låt det lufttorka. Om du använder en fön för att torka det varje dag sliter det också mycket på håret. Om du inte har tid för håret att lufttorka kan du torka det försiktigt med en handduk.

Sätt inte upp håret för hårt

Du tänker förmodligen inte på det när du sätter upp ditt hår dagligen: men din frisyr har faktiskt stor inverkan på hur tjockt ditt hår kommer att bli. Om du sätter upp håret hårt varje dag hjälper det också att slita på håret. Detta gör det lättare att bryta, så att hela din hårprakt kommer att se tunnare ut.

I vardagen är det därför helt klart bäst för dig att du har löshår eller åtminstone har satt upp håret i en lösfrisyr. På så sätt sparar du så mycket som möjligt.

Du bör också tänka på vilka föremål du använder för att sätta upp håret med. Använder du resår och metallspännen så drar de även i håret vilket gör det lättare att gå sönder.

Fina frisyrer för dig som vill ha tjockt hår

Om du har tunt hår nu kan du vara benägen att lägga upp det ofta så att andra inte märker det. Men som du kunde läsa ovan så är det inte hälsosamt för ditt hår att det är uppsatt så mycket. Det kan bara hjälpa att hålla den tunn. Men hur får du ditt tunna hår att se bra ut utan att sätta på dig det?

Det är en bra idé att klippa den i en frisyr som passar tunt hår och som får det att se tjockare ut. En page är en självklar frisyr. En asymmetrisk page, där håret är längre på ena sidan än på den andra, kan hjälpa till att ge liv åt ditt hår. Detsamma kan en lockig sida. Om du naturligt har lockar eller fall i håret kan frisören framhäva det med hur han eller hon klipper ditt hår.

Om du inte vill gå till frisören hjälper något så enkelt som att byta var din avsked är också till att förändra hur ditt hår uppfattas. Om du vanligtvis har mellanskillnad kan det nästan komma att framhäva hur tunt ditt hår är. Om du däremot får sidospår kan det få håret att verka lite tjockare.

Hur får jag tjockare hår genom att klippa det regelbundet?

Kanske verkar det läskigt för dig att behöva gå till frisören när du drömmer om att få ett tjockt långt hår. Men när du vill ha tjockare hår är det faktiskt bara viktigt att du ser till att göra det. När du går till frisören ungefär var tredje månad får du klippa bort de kluvna och trötta tipsen.

Går du långt med kluvna toppar kommer de bara att dela håret ännu längre upp. När du äntligen kommer till frisören måste du därför klippa dig ännu mer. Det är förstås riktigt irriterande för dig när du vill ha tjockt, långt hår.

Som tur är finns det mycket du kan börja göra just nu när det gäller att få ett tjockare hår. Det handlar därför bara om att byta ut din hårborste och stylingapparater och lära dig hur du sätter håret på nya sätt.

Så får du ditt hår att växa snabbare - Kosttillskott för håret

Som vi kan se här krävs det väldigt många olika vitaminer för att få rätt näring för ditt hår. Det kan därför också vara svårt att få i sig alla vitaminer genom kosten. Därför kan det vara optimalt att använda sig av ett kosttillskott. På Yummi Haircare rekommenderar vi de läckra hårvitaminerna vingummin, Yummi Gummi, som innehåller alla de näringsämnen som ditt hår behöver. De har en utsökt jordgubbssmak och är låga i kalorier. Du kan få fingrarna i dem här på Yummi Haircare

Relaterede blogindlæg