Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Torr hårbotten | Allt du bör veta om mjäll, klåda och torr hårbotten

I blog

Guide till torr och irriterad hårbotten

Har du också kämpat med att din hårbotten känns torr, spricker och är kliande? Eller upplever du ibland att vita flingor stänker ur ditt hår? Då kan du få problem med torrhet i hårbotten. Läs vidare här för att ta reda på hur du bäst får balans i hårbotten igen!

Frågar du frisörerna kommer de att berätta att klåda i hårbotten är ett av de vanligaste besvären bland deras kunder. Du är alltså inte ensam om du tycker att hårbotten kliar. Frågan är bara vad som orsakar det och hur du kan åtgärda problemet. Och om du letar efter svar har du kommit rätt!
På den här sidan går vi igenom allt du bör veta om mjäll, torrhet och klåda i hårbotten. Vi hjälper dig att hitta orsakerna till problemet. Och du får goda råd om hur du skapar en bättre balans i framtiden.

Vad är torr och kliande hårbotten?

Den övre delen av ditt huvud består främst av hud. Den kan därför bli irriterad och börja klia – precis som huden på resten av kroppen. Och orsakerna till problemet kan också vara desamma, som t.ex. vädret, din kost, allergier med mera. Men huden vid hårrötterna är också unik på vissa områden, och därför kan även andra orsaker spela in.

Huvudpoängen är dock att klåda i hårbotten är ett vanligt problem. Men om du ofta upplever att du kliar dig i hårbotten är detta något du bör vara medveten om.

Ska jag vara orolig om min hårbotten kliar?

I grund och botten finns det ingen anledning att oroa sig. Du är som sagt långt ifrån ensam om problemet, och ofta kan du lösa det själv hemifrån. Det finns dock några saker du måste vara medveten om och där du kan ha nytta av hjälp utifrån.

Upplever du till exempel att din hårbotten kliar så våldsamt att du får sår? Eller kan du se torra, kala fläckar i hårbotten? Då är det bra att kontakta läkare. Detta kan vara tecken på t.ex. psoriasis, mjäll eller atopiskt eksem. Och det kan kräva medicinsk behandling för att bli av med.

Här får du 5 symptom på torr hårbotten

Är du tveksam till om du lider av torrhet i hårbotten, eller om något annat står på spel? Sedan har vi sammanställt fem av de vanligaste symtomen på torrhet. Läs igenom listan och se om du kan känna igen dig.

1. Det kliar och skrapar ovanpå huvudet

Dina händer är ständigt uppe i huvudet för att klia. Du har svårt att koncentrera dig ibland eftersom du hela tiden måste klia dig i hårbotten. Och du kan till och med ha svårt att ha hatt eller resår i håret eftersom det förvärrar problemet.

2. Huden ser röd och irriterad ut

Titta i spegeln och se om du har en röd hårbotten. Det behöver inte vara överallt, utan kanske bara på vissa ställen.

3. Små sprickor eller sår uppstår vid hårrötterna

Känn under håret. Kan du känna små sprickor eller sårskorpor? Det kan både hända för att man kliar sig mycket, men kan också uppstå till följd av den torra huden. Om du har många eller stora sår bör du överväga att kontakta din läkare.

4. Huden känns stram

Frisk hud känns i princip mjuk och elastisk – även ovanpå huvudet. Om det däremot känns stram och spänd kan det vara ett tecken på att det saknar fukt.

5. Den är beströdd med vita flingor eller hudavlagringar

Är dina axlar och tröjor ofta fyllda med vita flingor? Eller börjar det snöa av skinnrester när du kliar huden i din hårbottent? Då är det också ett tecken på att det finns ett problem.

Produkter för hårbotten

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Vad är skillnaden mellan mjäll och torr hårbotten?

Om du har en väldigt torr hårbotten kan det vara svårt att avgöra om du lider av mjäll eller torr hårbotten. De två sakerna är väldigt lika. Det finns dock tre avgörande skillnader mellan mjäll och torr hårbotten:

  • För lite vs. för mycket talg: Din kropp producerar talg, ett oljigt ämne som håller din hud frisk. Om du producerar för lite kommer du att drabbas av torr hud. Om du däremot producerar för mycket kan du drabbas av mjälleksem och därför få mjäll. Det kan göra att huden inte bara flagnar, utan också blir röd och fet.
  • Infektion vs. miljöpåverkan: Mjäll uppstår ofta på grund av en svampinfektion. Och det kan kräva medicinsk behandling. Torr hårbotten uppstår å andra sidan på grund av miljöpåverkan eller livsstil.
  • Olika typer av mjäll: Du kan också uppleva mjäll om du lider av torr hårbotten. De skiljer sig dock från de du kommer att uppleva om du lider av mjälleksem. Små, torra och vita flingor kommer ofta från uttorkad hud. Om fjällen däremot är stora, gulaktiga och feta är det mer sannolikt att du drabbats av eksem.

Vad är orsakerna till irriterad hårbotten?

Det kan finnas många olika orsaker till irriterad hårbotten och klåda. Vissa av dem kommer från ditt beteende, andra från din omgivning och andra från dina gener. Och i vissa fall finns det mer än en anledning. Därför är det viktigt att du tittar på hela ditt liv när du behöver/försöker hitta roten till problemet.

Dessutom kan det tyvärr också krävas mer än ett försök att hitta en lösning. Men det kan lyckas. Och när det gör det kommer du inte bara att känna dig mer bekväm, ditt hår kommer också att se snyggare och friskare ut.

Nedan kan du läsa om de vanligaste orsakerna till torrhet och klåda i hårbotten:

Ålder
När du blir äldre kommer din hud att förändras. Det kommer att bli mindre elastiskt och producera färre naturliga oljor, och det kan orsaka torrhet. Dessutom kan hormonella förändringar, såsom klimakteriet, också påverka.

Fel hårprodukter
Alla hårprodukter är inte lika bra och om du har känslig hud kan vissa ingredienser göra mer skada än nytta. I nästa avsnitt kan du läsa om specifika ingredienser du bör undvika i dina hårprodukter.

Kostnaden
Hår behöver vitaminer och näringsämnen för att växa friskt och vackert, och detsamma gäller för huden. Därför är det viktigt att du antingen äter rätt kost eller kompletterar med kosttillskott.

Gener
Vissa människor är bara mer benägna att få hudproblem än andra. Och är du en av dem är det viktigt att du är extra uppmärksam på dina hårprodukter och din kost.

Påfrestning
Om du är stressad kan du uppleva en ökad inflammation i kroppen. Det kan yttra sig på flera olika sätt, bland annat i form av håravfall eller hudproblem.

Temperaturfluktuationer
Speciellt vintertid ökar antalet danskar med hudproblem – även i hårbotten. Detta beror på de ständiga skiftningarna mellan kyla ute och värme inne. Därför är det verkligen viktigt att tillföra kroppen tillräckligt med fukt under de kalla månaderna.

Rökning eller luftföroreningar
Oavsett om de skadliga ämnena kommer genom cigaretter eller allmänna luftföroreningar kan de ha en skadlig effekt. Liksom stress kan de orsaka inflammation, vilket kan torka ut din hårbotten.

Allergier
Kanske är du allergisk mot ingredienser i dina hår/vårdprodukter, materialet i dina hattar eller liknande. Om inget annat fungerar, överväg att prata med din läkare om potentiella allergier.

Undvik dessa ingredienser i dina hårprodukter

Misstänker du att dina hår/vårdprodukter är boven bakom dina hudproblem? För dig som lider av torr hårbotten är ditt schampo ett bra ställe att börja. Det finns massor av hårprodukter på marknaden med skadliga ingredienser – speciellt om du har känslig hud. Och det gäller t.ex. dessa ingredienser:

  • Parabener: Metylparaben och etylparaben är exempel på konserveringsmedel som kan användas i vårdprodukter. Det är parabener, och har du hudproblem bör du undvika dem så mycket som möjligt – även i dina hårprodukter.
  • Sulfater: Även om de är några av de vanligaste tvålämnena kan de ha negativa konsekvenser för din hud och ditt hår. Det gäller t.ex. natriumlauretsulfat och natriumlaurylsulfat. Tvålarna är så starka att de helt kan ta bort de naturliga oljorna från din kropp. Och det kan orsaka mjäll och liknande problem.
  • Silikon: Eftersom det kan vara svårt att tvätta ur till 100% kan silikonet resultera i mjäll och torrhet. Och om du har lockar kan det också göra dina lockar och ditt hår blir elektriskt. Undvik därför ingredienser som slutar på -cone eller -oxan, eftersom det ofta är silikon.

 

Vill du bli av med sprickor och klåda? På Yummi Haircare har vi skapat Grow and Glow-serien just för att ge dig en frisk och vackert hår. Därför är alla produkter fria från både silikon, sulfater och parabener. Och då kan du säkert använda den på din frisyr – även om du lider av torr hud i hårbotten!

10 tips för att minska irriterad hårbotten och klåda

Vill du göra något åt ​​dina torrhet- och klådproblem? Men du vet inte var du ska börja? Då har vi samlat 10 bra tips du kan följa nedan

1. Använd hårvitaminer för att få rätt näring

Även om du äter nyttigt och varierat kan det vara svårt att få i sig alla de näringsämnen din kropp behöver. Av den anledningen är det ofta en bra idé att ta kosttillskott. Och det är därför vi på Yummi Haircare har utvecklat Yummi Gummi.

Det här är läckra, vegetariska hårvitaminer som smakar vingummin. De innehåller allt din kropp behöver för att behålla håret och få en balanserad hårbotten. Vitaminerna i Yummi Gummi inkluderar biotin, folsyra och B12. Med Yummi Gummi är du därför säker på att få de nödvändiga näringsämnena för frisk hud, normalt hår och starka naglar.

Boosta ditt hår med hårvitaminer

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

2. Välj rätt schampo

Som tidigare nämnt spelar det ingen roll vilka hårprodukter du väljer. Och du kan med fördel välja ett schampo för torr hårbotten. Men kom ihåg att titta igenom ingredienslistan för att se till att schampot inte innehåller

potentiellt skadliga ämnen. Och om du är osäker har vi tagit fram Yummi Haircare Grow and Glow Shampoo, som uppfyller alla krav för ett bra schampo!

3. Se till att även ge ditt hår balsam

Balsam är ofta alfa och omega för att ge håret tillbaka fukten. Se det som en fuktkräm för dina hårstrån och hårrötter. Välj ett balsam för torr hårbotten, som t.ex Yummi Haircare Grow and Glow Conditioner som inte innehåller skadliga ingredienser.

4. Strunta i att torka håret med en vanlig handduk

En vanlig handduk kan resultera i elektriska och burriga hårstrån. Så om du vill ha en frisk hårprakt bör du överväga att släppa den traditionella handduken. Investera i stället i en mikrofiberhandduk. Den är mjuk, absorberar vatten snabbare och är mindre hård mot hårstråna

5. Skäm bort dig själv och ditt hår med en hårkur/behandling

Liksom huden i ditt ansikte kan huden under din frisyr dra nytta av en närande kur. Så unna dig en hårkur med jämna mellanrum. Det kommer att boosta ditt hår och du kommer ofta att märka skillnad direkt.

Och på Yummi Haircare har vi vår Intensive Repair and Growth hårmask för just det syftet. Den ger djupgående vård och näring för både hår och hårbotten och är perfekt för en spadag hemma!

 

6. Stimulera hårbotten med en massageborste

Din hud drar nytta av extra blodtillförsel. Den ger mer näring, håller den elastisk och mjuk – även hårbotten! Överväg därför att lägga till en hårbottenmassageborste till vårdrutinen. Den fungerar bra mot mjäll, kan öka hårväxten och så känns den extremt skön att använda!

7. Tvätta inte håret för ofta

Det kan låta tvärtom, men för mycket vatten kan torka ut huden. Detta beror på att det kan ta bort de naturliga oljorna och orsaka uttorkning. Tvätta därför håret endast 2–3 gånger i veckan. Sätt upp det i stället, eller använd en duschmössa när resten av kroppen behöver tvättas.

8. Var försiktig när du använder stylingprodukter 

Som med schampo och balsam är inte alla stylingprodukter lika bra. Och generellt sett är det en bra idé att minska din konsumtion av stylingprodukter. Fundera på vad som behövs i vardagen och titta igenom ingredienslistorna noga.

9. Sänk vattentemperaturen

Kontrasten mellan värme och kyla kan ha en skadlig effekt. Se därför också till att du är helt torr innan du går ut i kylan efter ett bad.

10. Välj rätt överdrag till din kudde

Precis som med handdukar kan vanliga bomullsöverdrag få negativa konsekvenser. Bomull består av grova fibrer, som kan skapa friktion när du ligger dig på den. Överväg i stället ett överdrag av mikrofiber, bambu eller siden.

Bra produkter för håret

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Finns det ett samband mellan torr hårbotten och håravfall?

När ditt hår växer ut ur hårbotten kan det ofta finnas ett samband mellan en kliande hårbotten och håravfall. Om din hårbotten är irriterad eller i obalans kan det i värsta fall resultera i håravfall. Precis som det kan förvärra befintliga problem med håravfall.

Vill du förebygga eller minska håravfall? Då bör du titta på både ditt hår och hälsan i din hårbotten. Båda är viktiga om du vill ha ett vackert och friskt hår.

Vi hoppas att du har hittat svaren på dina frågor. Nu vet du åtminstone mer om torr hårbotten, dess orsaker och behandlingsalternativ. Och då är du redan på god väg mot en snyggare och hälsosammare frisyr!

Relaterede blogindlæg