Mini vagn

  • Inga produkter i varukorgen.

Vitaminer för håravfall | De bästa vitaminerna för håravfall

I blog

Vitaminer för håravfall – få tjockare, friskare hår

Hår har alltid spelat en stor roll i vårt samhälle. Hos kvinnor förknippas det ofta med kvinnlighet och ungdomlighet, medan det hos män kan representera maskulinitet. Håravfall kan därför leda till stor osäkerhet. Upplever du bara fläckar eller en tunnare hårprakt? Läs här hur viktiga vitaminer och kosttillskott kan vara för ditt hår.

Det är ganska vanligt att man känner en begynnande panik om man märker en bar fläck eller börjar fälla mycket. Vårt hår har ofta stor inverkan på vår självkänsla. Någon skäms till och med om de upptäcker att hårets prakt har blivit lite tunnare.
Beroende på orsaken finns det dock några saker du kan göra för att motverka förlusten. Och ju tidigare du börjar desto större är chansen till ett bra resultat.
I det här inlägget kan du läsa om några av de första tecknen på håravfall, samt möjliga orsaker bakom. Du kan även läsa om de 5 viktigaste vitaminerna när det kommer till ditt hårs hälsa, samt kostens betydelse för hårprakt. Det klär dig att sätta in tidigt och hålla håret både tjockare och friskare.

Vilka är de första tecknen på håravfall?

Håravfall ser olika ut från person till person och det kan vara speciell skillnad mellan män och kvinnor. Det finns också flera olika typer av håravfall, vilket också är relaterat till orsaken bakom.
Oavsett orsak är det dock en bra idé att börja förebygga tidigt. Det är mycket svårare att få tillbaka håret än att förhindra håravfall.

Har ditt hårfäste flyttat sig?


Ett av de mest synliga tecknen på håravfall är om ditt hårfäste rör sig. Detta är särskilt vanligt hos män. Här kommer hårfästet ofta att ändra form till ett M med högre och högre tinningar.
Ta en bild av ditt ansikte framifrån och jämför med gamla bilder. Har det skett en förändring de senaste åren? Då är det ett tecken på begynnande håravfall. Se till att ljuset är ungefär detsamma på båda bilderna. Starkt ljus tenderar att få håret att se tunnare ut än det är.


Har ditt hår blivit tunnare?

Det är inte allt där förlusten börjar vid hårfästet. Hos vissa kommer det gradvis, så håret blir lika tyst tunnare. Det börjar ofta i toppen av huvudet. Hos kvinnor sker förlusten oftast på detta sätt.
Även här är det en bra idé att ta en bild och jämföra den med en äldre bild. Men eftersom det är sällan man tar bilder på bakhuvudet kan det vara svårt att dra slutsatsen. Därför kan du också ta en bild idag och igen om några månader.

Stora mängder hår i badet eller på hårborsten

Det är helt normalt att fälla när du duschar eller borstar igenom håret. Faktum är att vi människor tappar i snitt 100 hårstrån om året. Så det finns ingen anledning att få panik om du står med hår i handen efter att ha använt schampo.

Men om du fäller stora mängder hår under en längre tid kan det finnas anledning att vara uppmärksam. Ofta är detta tillfälligt och kan ha många olika orsaker.

Om det kvarstår kan det dock finnas anledning att utreda det närmare. Det kan också vara en bra anledning att titta på kosten och kanske testa kosttillskott mot håravfall.

Längre ner kan du läsa om 5 bra typer av vitaminer mot håravfall.

Varför tappar du håret?

Det kan finnas många anledningar till att du upplever ett håravfall. En av de vanligaste orsakerna till håravfall är genetik. Majoriteten av män och kvinnor som upplever håravfall har ärvt det från föräldrar eller farföräldrar.

Har du familjemedlemmar som har drabbats av håravfall? Då är det en riktigt bra idé att börja förebygga redan nu. Du kan göra mycket genom att ta kosttillskott, använda rätt hårprodukter och liknande.

Andra orsaker till håravfall kan vara:

  • Ålder: Ju äldre du blir desto vanligare är det att håret blir tunnare.

 

  • Dålig näring eller vitaminbrist: Kosten kan ha stor inverkan på din hårprakt. Om du saknar viktiga näringsämnen kommer det att påverka ditt hår.

 

  • Medicin eller sjukdom: Vissa typer av medicin har håravfall som biverkning. Dessutom händer det ofta om man går igenom ett våldsamt eller långt sjukdomsförlopp.

 

  • Hormonobalans: När det finns obalanser i dina hormoner påverkar det hela kroppen, inklusive hårsäckarna. Det gäller t.ex. under graviditet och klimakteriet, samt att använda hormonella preventivmedel som p-piller.

 

  • Stress: Om du upplever stress eller andra mentala utmaningar kan det resultera i håravfall.

Vitaminer för håret

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

5 vitaminer som motverkar håravfall

Även om det kan finnas flera orsaker till håravfall, kan rätt kost göra mycket för att förebygga. Inte bara hos män utan även i håravfall hos kvinnor fungerar vitaminer. Det kan därför vara en bra idé att ta kosttillskott för att främja hårväxtenen och stärk håret. Nedan kan du läsa om de 5 bästa vitaminerna för friskare hårprakt.

1. Vitamin B, inklusive biotin

Oavsett typ förebygger vitamin B i många fall håravfall då det kan ha en effekt på hälsan hos dina hårrötter och hårstrån. Vitaminerna främjar god blodcirkulation, så att dina hårsäckar får tillräckligt med näring och syre.

I synnerhet är b-vitaminet biotin förknippat med förebyggande av håravfall. Den stödjer bl.a. hårväxt genom att bidra till nedbrytningen av proteiner. Dessa behövs för att bilda keratin, vilket främjar bildandet av friska hårsäckar.

Vitamin B mot håravfall finns särskilt i animaliska produkter. Om du upplever håravfall är det en bra idé att ta B-vitamintillskott, speciellt om du är vegetarian eller vegan.

2. Vitamin A

Alla celler använder vitamin A för att växa – det gäller även hårstråna. Vitamin A påverkar även hårbotten. Kroppen använder det för att bilda talg. Det är oljan som ser till att hårrötterna är friska och inte torkar ut.

Du kan få i dig A-vitamin genom t.ex. sötpotatis, spenat och morötter. Eller så kan du ta det i form av ett kosttillskott.

3. Vitamin D

Flera studier har visat att det finns ett möjligt samband mellan D-vitaminbrist och bristande hårväxt. Det är också ett viktigt ämne för många av kroppens andra funktioner.

Många danskar har brist på D-vitamin – särskilt på vintern. Det är därför en bra idé att ta som bidrag. Annars kan du få i dig D-vitamin genom solen, samt i fet fisk och svamp.

4. Vitamin C

C-vitamin skyddar cellerna från oxidativ stress så att de kan växa och arbeta ostört. Det hjälper också till med upptaget av järn, som är ett viktigt näringsämne för hårväxt.

Du kan få det genom bl.a. jordgubbar, paprika och citrusfrukter.

5. Vitamin E

Vitamin E, liksom vitamin C, skyddar mot oxidativ stress. Det har också gjorts studier som har visat en minskning av håravfall när man tar E-vitamin som tillskott.

Du kan t.ex. få det genom avokado, mandel och spenat.

Håravfall och vitaminbrist

Kroppen behöver rätt näringsämnen och vitaminer för att fungera korrekt. Om du saknar vissa näringsämnen eller inte får i dig tillräckligt med näring prioriterar din kropp vitala funktioner. Därför är håravfall ett vanligt symptom på vitaminbrist, dålig kost eller dålig näring.

När kroppen inte får i sig tillräckligt med näring minskar det blodtillförseln till delar av kroppar som hår och hud. Doktor Søs Wollesen säger till Alt.dk: "Det beror på att kroppen fokuserar på det som är viktigast, som hjärtat och lungorna".

Vitaminbrist kan därför ha stor inverkan på hälsan hos din hårbotten och hårrötter. Det kan inte bara resultera i att du tappar mer eller får kala fläckar. Det kan också göra dina hårstrån svaga och lättare att bryta.

I allmänhet resulterar en dålig kost i ohälsosamt och skadat hår. Därför är kosttillskott en bra idé, speciellt om det är många med håravfall i din familj.

Produkter mod skæl

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Kosttillskott för att förhindra håravfall

I den här artikeln har du fått den grundläggande kunskapen om vitaminerna mot håravfall som kan hjälpa till att hålla ditt hår friskt. Det kan dock vara överväldigande att se till att du får nog av dem alla. Vissa av dem finns bara i specifika livsmedel som du inte nödvändigtvis är ett fan av.

Är du rädd för att tappa håret? Eller finns det en tendens till håravfall i din familj? Så överväg att ta kosttillskott för att förhindra att du får tunt hår vid hårfästet eller ovanpå huvudet.

Idag kan du få en hel del kosttillskott som är skräddarsydda för att främja hårväxt och en hälsosam hårbotten. Här får du ofta de viktigaste vitaminerna för en håravfallsbehandling som t.ex. biotin, vitamin A och vitamin C i ett komplett paket. Det gör det lättare att få nog av det hela.

Det finns många produkter för håravfall. Kosttillskott är ett av alternativen och de finns i många former. De finns givetvis i den traditionella pillerformen. Det går dock även att få vitamintillskottet som vingummin eller som dryck. Detta gör det enkelt att välja det botemedel mot håravfall som du personligen föredrar.

Prova t.ex. våra Yummi-gummi hårvitaminer som innehåller alla viktiga vitaminer som effektivt kan minska ditt håravfall.

Håravfall kan påverka dig oavsett vem du är och det kan finnas många olika orsaker till det. Huvudregeln för de allra flesta fall är dock att förebyggande fungerar bäst.

Se därför till att göra något direkt om du börjar tappa håret t.ex. genom att ta kosttillskott. Detta gäller särskilt för dig om din familj har en historia av genetiskt håravfall.

Relaterede blogindlæg